BEOGRAD – Srbija od početka pandemije ulaže velike napore kako bi zaštitila korisnike u ustanovama socijalne zaštite, a najveća teret tog posla podneli su zaposleni koji su skoro godinu dana živeli u tim ustanovama, izjavila je danas ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević.

Govoreći na poslednjem danu Kopaonik biznis foruma, Kisić Tepavčević je istakla da su mediji uglavnom tražili “senzacionalističe vesti” i izveštavali kada je virus ušao u ustanove i zarazio kolektiv, te ukazala da su ipak mnoge ustanove uspele da zaštite svoje korisnike od virusa.

Podseća da su ustanove socijalne zaštite bile “najranjivija” mesta tokom korone iz više razloga – jer su kolektivi gde se virus lakše i brže širi, kao i da u njima borave uglavnom stariji i sa priduženim bolestima.

Ona je podsetila da su scene koje smo viđali u Italiji na početku pandemije to i potvrdili.

“Kovid19 nas je promenio, promenio je naše poglede na život i pokazao koliko smo mali pred ogromnom i nepredvidivom prirodom”, rekla je Kisić Tepavčević.

Ističe da se prva faza borbe protiv korone širom sveta odnosila na prevenciju zaraze i borbu za očuvanje ljudskih života, ali da je vrlo brzo postalo jasno da će pandemija prevazići medicinska i zdravstvena pitanja.

Kistić ističe da se pokazalo da je pandemija uticala i na ekonomske sfere života i na socijalne pokazatelje.

Pored ekonomije i borbe za očuvanje radnih mesta, priortet Vlade Srbije je socijalna sigurnost i zaštita, odnosno zaštita najranjivih kategorija građana koji su zbog takvog položaja bili još osetljiviji na pandemiju, rekla je ministarka.

“Po pravilu, sve vanredne situacije i krize najjače pogađaju ove najosetljivije kategorije stanovništva”, ističe Kisić.

Navela je da je Ministarstvo od početka pandemije sprovelo različite mere i aktivnosti kako bi se efekti zarazne bolesti što manje odrazili na te kategorije stanovništva.

Ministarka je pohvalila zaposlene u socijalnim ustanovama koji su, kaže, uložili najveći trud da spreče ulazak virusa u ustanovu, a podseća da su bile situacije kada su te ustanove pretvarane u male kovid bolnice zbog preopterećena zdravstvenog sistema.

Ističe da je nabavljena zaštitna i medicinska oprema za negu tih pacijenata, ali i testovi kojima su se na dnevnom nivou testirali korisnici. Kisić podseća da je i vakcinacija počela upravo u ustanovama socijalne zaštite 24. decembra prošle godine.

Očekuje se, kaže, da će se efekti pandemije osetiti i u postkovid periodu, zbog toga je, dodaje, Ministarstvo počelu izradu prioritentih zakona koji će omogućiti brže i lakše sprovodljenej usluga u oblasti socijalne zaštite.

U tom smislu, Kisić podseća da je ove godine usvojen Zakon o socijalnoj karti, koji će, objašnajva, doneti pravedniju raspodelu socijalne pomoći i koji će omogućiti da se lakše utvrdi ko su najugroženiji pojedinci ili grupe kojima je potrebna pomoć.

U toku je, dodaje, i izmena i dopuna Zakona o socijalnoj zaštiti i istakla da će u toku narednih dana biti završena javna rasprava.

Zatim, podseća, doneta je i Strategija o sprečavanju i borbi protiv rodno zasnovanog nasilja nad ženama i u porodici za period od 2021-2026 godine.

Velike napore, dodaje Kisić, Ministarstvo ulaže u mere zapošljavanja, posebno onih kategorija koje imaju najnepovoljniji status na tržištu rada, uz podsećanje da je uzvojena Strategija za zapošljavanje za period od 2021-2026.

Sprovodi se, navodi, i čitav niz aktivnosti na očuvanju radnih mesta i dodaje da je u značajni resursti usmereni na podsticaj zapošljavanja osoba sa invaliditetom i da je u te svrhe izdvojeno 1,175 milijardi dinara za subvencionisanje 63 preduzeća koja zapošljavaju te građane.

Podseća da je u toku pandemije zaživeo i program “Moja prva plata” zahvaljujući kojem je posao dobilo više od 8.000 mladih, a za taj program je izdvojeno 900 miliona dinara.

U planu je, kaže, da se sa sprovođenjem tog projekta nastavi.

Najveći značaj Srbije tokom pandemije, ističe Kisić, je to što pokazuje solidarnost i što je vakcine poklanjala susedima.

“Srbija nije zaboravila one koji nisu uspeli da vakcine obezbede na vreme, jer u ovoj borbi ne možemo da se posmatramo kao pojedinci”, zaključila je Kisić Tepavčević.

indeksonline.rs/Tanjug