BEOGRAD – Požari u vise od 90 odsto slučajeva uzrokovani su ljudskim faktorom, a otežavajuće okolnosti za vatrogasne službe predstavljaju nepropisno parkirana vozila, kao i blindirana vrata za koje se stanovnici Beograda sve češće odlučuju.

Požari se dešavaju tokom cele godine i ne postoji određeno doba godine ili dana kada požari češće izbijaju, kaže za Tanjug komandir VSB Beograd Miloš Majstorović i dodaje da su tokom zimskog perioda najčešći uzročnici grejni uređaji, dok se tokom leta, pogotovo u sezoni kosidbe, najveći broj požara dogodi na otvorenom prostoru.

“U toku grejne sezone razni grejni uređaji mogu da izazovu požar. Najveći problem je što se ostavljaju uključeni, iako niko ne boravi u kući, što je češt uzrok požara sa katastrofalnim posledicama, velikim materijalnim štetama i, nažalost, velikim brojem smrtno stradalih”, rekao je Majstorović.

Upozorio je i da veliku opasnosti predstavljaju uključeni šporeti.

“Gotovo svakodnevno primamo dojave o dimu, a kada stignemo, ustanovimo da je neko spremao hranu i da je zaboravio da isključi šporet, a izašao iz stana ili zaspao, i na taj način izazvao požar”, naglasio je Majstorović.

Posledice su, napominje, mnogo veće ukoliko se takve situacije dogode noću, pa požar nije na vreme primećen i zato često dolazi do ljudskih žrtava.

Ukazao je da ljudi moraju da shvate da požari mogu da se dogode bilo kome, u svakom trenutku, i dodao da je uspešnost intervencija vatrogasaca direktno uzrokovana brzinom stizanja na teren.

“Uslovi u saobraćaju su otežani, drugi vozači nas ometaju, što produžava vreme stizanja na intervenciju, a svaki sekund kašnjenja otežava situaciju. Molimo vozače da povedu računa, propuste naša vožila i ukoliko je potrebno, uklone svoja jer je nama neophodno da brzo stignemo na lice mesta”, rekao je Majstorović i dadao da posao vatragosaca dodatno otežavaju i nepropisno parkirana vozila zbog kojih ne mogu da priđu objektu u kojem je izbio požar.

Jedan od većih problema prilikom intervencija predstavljju i blindirana vrata za čije obijanje je potrebno preko 30 minuta, zbog čega se često odlučuju za probijanje zida što predstavlja brže rešenje.

Majstorović skreće pažnju građanima i da prilikom požara zatvaraju vrata i prozore jer se požar razbuktava kada ima dovoljno kiseonika.

“Ako se nalazite na spratu iznad a požarani dim se širi na stepenišni prostor i ide ka gore, zatvorite ulazna vrata, stavite mokre krpe i peškire na otvore gde ulazi dim i polako se povlačite prema terasi”, rekao je Majstorović i zaključio da je prilikom dojave, ključna dobra komunikacija.

indeksonline.rs