BEOGRAD – Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) i Granski sindikat kulture, umetnosti i medija “Nezavisnost” pozvali su elektronske medije da danas, na Medjunarodni dan slobode medija, u 11.55 isključe ton i zamrače ekrane i time se pridruže medjunarodnoj akciji “Pet minuta gromoglasne tišine”.

“Pozivamo sve medijske radnike da se zajedno suprotstavimo daljoj eroziji profesije kako bi zaštitili slobodu medija i novinara i vratili poverenje gradjana”, navodi se u saopštenju NUNS-a.

U saopštenju se kaže da su vlast i državne institucije dužne da novinarima i medijima obezbede uslove za neometan i slobodan rad, bez pritisaka i cenzure.

“Srbija neprekidno ponire na rang-listi slobode medija Reportera bez granica, tako da je sa 54. mesta u 2014. godini – prošle godine pala na 93. poziciju”, kaže se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da je Srbija, prema najnovijem izveštaju medjunarodne NVO Fridom haus, tokom poslednje decenije nazadovala u oblasti političkih prava i gradjanskih sloboda i zato je svrstana u kategoriju delimično slobodnih država.

NUNS u saopštenju ukazuje na “sve dublje siromaštvo novinara i drugih medijskih profesionalaca” koji, kako se navodi, svoj težak i odgovoran posao obavljaju za ponižavajuće plate, najniže medju svim profesijama koje podrazumevaju visok nivo znanja i integriteta.

“Ovim povodom ponavljamo i protest zbog činjenice da ni 27 godina nije bilo dovoljno da se otkrije ko je ubio novinarku Radislavu Dadu Vujasinović, da još nije pravosnažno okončano sudjenje optuženima za ubistvo kolege Slavka Ćuruvije od pre više od 22 godine i da već 20 godina ostaju nepoznati i nekažnjeni nalogodavci i ubice novinara Milana Pantića”, navodi se u saopštenju.

indeksonline.rs/Beta