NOVI PAZAR – U fokusu ekološke borbe u Novom Pazaru nalazi se, prema rečima ministarke u Ministarstvu životne sredine Irene Vujović, sanacija deponije „Golo brdo“. Tokom posete našem gradu ministarka Vujović je istakla da „u perspektivi možemo očekivati potpuno zatvaranje postojeće deponije“.

„To je jedini način da zajedno rešimo jedan ozbiljan problem. Postoji projekat zatvaranja, čija će revizija biti odrađena. Sa druge strane, Ministarstvo životne sredine je predvidelo sredstva za izradu projekta u cilju izgradnje potpuno nove, regionalne deponije za Novi Pazar, Tutin i Rašku i vrlo brzo kreće projektovanje. Paralelno sa izgradnjom regionalnog centra, radićemo na zatvaranju postojeće deponije. Sa gradonačelnikom Novog Pazara imamo izuzetnu saradnju koja će, sigurna sam, u narednom periodu biti još bolja“, kazala je ministarka Irena Vujović.

Jedan od najvažnijih zadataka Ministarstva životne sredine i lokalne samouprave, ne samo u Novom Pazaru, već i u čitavoj Srbiji, jeste smanjenje aerozagađenja.

„Predviđeno je da 40 000 sadnica crnog bora zasadimo do novembra 2021. godine. Reč je o izuzetno važnoj akciji pošumljavanja i ozelenjavanja u 50 jedinica lokalne samouprave. Imali smo priliku da obiđemo kotlarnicu sportske dvorane „Pendik“, koja je zamenjena u cilju korišćenja ekološki prihvatljivih energenata. Ministarstvo je za ovaj projekat izdvojilo 5, 5 milona dinara, dok je za pošumljavanje predviđen iznos od 4,7 milona“, kazala je ministarka Vujović, ističući da se Vlada Srbije kada je Novi Pazar u pitanju, na pomenutim projektima neće zaustaviti.

Prema rečima gradonačelnika Nihata Biševca, Ministarstvo životne sredine je ozbiljan partner Novog Pazara u rešavanju niza ekoloških problema na lokalnom i regionalnom nivou.

Gradonačelnik je podsetio da će sadnice crnog bora biti raspoređene na dve lokacije – ispod manastira Đurđevi Stupovi i iznad Gerontološkog centra. Ukupna površina zemljišta čije je ozeljenjavanje u planu prostire se na oko 16,5 hektara.

Gradonačelnik se potom osvrnuo i na rešavanje problema deponije.

„Za sanaciju postojeće deponije potrebno je oko 6 milona eura i uz podršku Ministarstva životne sredine počećemo jedan izuzetno ozbiljan i dugoročno značajan posao, koji mora biti odrađen po fazama. Potrebna nam je regionalna deponija i sjajna je ideja da tri lokalne samouprave formiraju jedno zajedničko preduzeće, tim koji ima isti cilj. Grad je kod Ministarstva životne sredine konkurisao sa tri projekta i osigurao investiciju od preko 15 milona dinara. Zimi se grad suočava sa problemom individualnih ložišta na čvrsta goriva, za čiju je zamenu Ministarstvo namenilo 6 miliona dinara“, kazao je gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac.

indeksonline.rs