DUBAI/ANKARA – Predstavnici muslimanskih zemalja su danas na sastanku u Saudijskoj Arabiji osudili Izrael zbog nasilja u Jerusalimu kod džamije Al Aksa, jedne od najsvetijih u islamu.

Hitan sastanak 57 članica Organizacije islamske saradnje održan je u Džedi ;da bi se muslimanski svet jedinstveno odgovorio na pojačanu napetost izmedju Izraela i Palestinaca i sukobe u Jerusalimu.

U saopštenju sa tog sastanka je osudjen “nastavak narušavanja” svetosti Al Akse, te “varvarski napadi” na vernike i ograničavanje kretanja Palestinaca na svetilištu.

Akcije Izraela su ocenjene kao “provokacija osećanja muslimana širom sveta i teško kršenje medjunarodnog prava”.

Medjunarodna zajednica je pozvana da Izrael proglasi odgovornim za eskalaciju i da izvrši pritisak kako bi zaustavio napade koji prete “bezbednosti i stabilnosti regiona”.

Ponovo je potvrdjena trajna arapska podrška nezavisnosti palestinske države s istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom.

U Turskoj je kabinet predsednika saopštio da on intenzivno vodi telefonsku diplomatiju da bi se okončala izraelska primena sile protiv Palestinaca.

Od sinoć je predsednik Redžep Tajip Erdogan razgovarao s kraljem Malezije i liderima Katara, Kuvajta i Jordana jer teži čvrstom stavu muslimanskih država protiv Izraela, naveo je njegov kabinet.

Predsednik Turske koji je oštro osudio izraelske akcije protiv muslimana kod Al Akse tokom meseca posta Ramazana, razgvorao je i s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom i s liderom Hamasa Ismailom Hanijeom.

U ponedeljak uveče su hiljade demonstranata marširale ka Ambasadi Izraela u Ankari i Konzulatu u Istanbulu da bi protestovale, ne hajući za restrikcije uvedene zbog pandemije korona virusa.

indeksonline.rs/Beta/AP

Prethodni tekstOd 100 ljudi koji mogu da daju krv, svega troje to uradi
Sledeći tekstNetanjahu: Izrael će pojačati udare na Gazu