LJUBLJANA – Od ponedeljka će 21 policajac iz Estonije, Litvanije i Poljske učestvovati u patroliranju sa slovenačkom policijom na šengenskoj granici sa Hrvatskom, saopštilo je danas slovenačko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Slovenački ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs i direktor policije Anton Olaj dočekali su danas u Novom Mestu, čija je policijska uprava nadležna za granični sektor, pet estonskih, šest litvanskih i 10 poljskih policajaca, prenela je Hina.

Prema navodima policije, takve mešovite policijske patrole sa stranim policajcima delovaće na čuvanje šengenske granice u skladu sa slovenačkim zakonom, na osnovu bilateralnih memoranduma o policijskoj saradnji zaključenih sa članicama EU, koje je već potvrdila slovenačka vlada.

Još uvek nije poznato da li je Slovenija zaključila slične memorandume sa nekom od susednih zemalja Evropske unije i Šengena, kako je najavio ministar Hojs, koji je dao takvu inicijativu zbog očekivanja da će se, sa lepim vremenom i olakšavanjem medjunarodnog saobraćaja posle završetka epidemije kovida-19, pojačati ilegalne migracije prema Sloveniji.

indeksonline.rs/Beta