JERUSALIM/GAZA – Izrael je danas nastavio udare iz vazduha, na, kako je navedeno, ciljeve ekstremista u pojasu Gaze i sravnio sa zemljom jednu šestospratnicu, javlja Asošiejted pres.

Prema toj agenciji, i ekstremisti su ispalili desetine raketa na Izrael

U udaru na grad Gazu je srušena zgrada u kojoj su bile biblioteke i obrazovni centri Islamskog univerziteta.

Stolovi, stolice, knjige, kompjuterske žice videle su se u ruševinama, dok su stanovnici tražili svoje stvari.

Izrael ih je pred zoru obavestio da će zgrada biti srušena, a izveštaja o žrtvama nije bilo.

“Čitava ulica je počela da ‘trči’, a onda razaranje, zemljotres. Celo ovo područje se treslo”, rekao je Džamal Hercalah koji tamo stanuje.

Izraelska vojska je saopštila da je napala 12 kuća komandira Hamasa tokom protekla 24 sata, uključujući tri jutros.

U saopštenju je precizirano da su to bile, izmedju ostalih, kuće “zamenika komandira severne brigade” u Gaza Sitiju i komandira u Kan Junisu, te da oni koriste svoje domove kao komandne i operativne centre.

UN su danas pohvalile odluku Izraela da otvori granični prelaz Kerem Šalom kako bi se omogućilo dostavljanje pomoći pojasu Gaze i apelovale da se otvori još jedan prelaz kako bi mogli da udju humanitarni radnici.

“Mi uveliko pozdravljamo otvaranje prelaza Kerem Šalom za osnovne humanitarne potrebe”, rekao je portparol humanitarne agencije UN OCHA novinarima u Ženevi i dodao da bi trebalo otvoriti i granični prelaz Erez, preneo je Frans pres.

Od početka sukoba 10. maja najmanje 213 Palestinaca je poginulo u snažnim izaelskim udarima iz vazduha, uključujući 61 dete, 36 žena, a više od 1.400 ljudi je ranjeno, po podacima Ministarstva zdravlja u Gazi.

U Izraelu je poginulo desetoro ljudi, medju njima dvoje dece i jedan vojnik.

indeksonline.rs/Beta