JERUSALIM – Raketa iz pojasa Gaze ispaljena je rano jutros na Izrael usred sukoba Palestinaca i izraelskih policajaca u Jerusalimu, a bilo je nereda i duž granice te palestinske teritorije na obali Sredozemnog mora u nastavku nasilja koje je eskaliralo u jerusalimskom Starom gradu.

Više od 200 Palestinca i 18 izraelskih policajaca je ranjeno u najvećim sukobima u poslednjih nekoliko godina koji su u petak izbili na Brdu hrama gde se nalazi džamija Al Aksa, pa su ekstremističke organizacije u Gazi zapretile da će se osvetiti u Izraelu i pozvale na novu intifadu, ustanak protiv izraelske okupacije.

U sukobima koji su nastavljeni sinoć i stišali se oko dva sata posle ponoći ranjeno je najmanje 90 Palestinaca ispred kapije Damask na ulazu u Stari grad i 14 ih je hospitalizovano, saopštio je palestinski Crveni polumesec, preneli su izraelski mediji.

Oko 1.30 raketa ispaljena iz Gaze pala je na otvoreno polje na jugu Izraela i oglasile su sirene za vazdušnu uzbunu, rekla je izraelska vojska koja se potom osvetila udarom iz vazduha na vojni punkt Hamasa na jugu te palestinske teritorije. Izveštaja o žrtvama nije bilo.

“Teror ima posledice”, objavila je vojska na Tviteru.

U Jerusalimu su demonstranti bacali boce i kamenice na pripadnike izraelskih bezbednosnih snaga koji su ih rasterivali šok bombama i vodenim topovima.

Oko 90.000 Palestinaca prisustvovalo je moltivama povodom Lajlat al Kadra (Noći sudbine) najsvetije noći u svetom mesecu posta Ramazanu.

Vernici na Brdu hrama, kako ga zovu Jevreji jer su se tamo nalazili drevni jevrejski hramovi, odnosno Haram al Šarifu ( Uzvišenom utočištu) kako kažu muslimani, uzvikivali su parole podrške vojnom krilu Hamasa i “Udarimo na Tel Aviv”, te “Duhom i krvlju spasićemo Al Aksu”.

U jerusalimskom kvartu Šeik Džarah, gde je pojačana napetost zbog očekivanog iseljenja nekoliko palestinskih porodica iz kuća na koje polažu pravu jevrejski nacionalisti, takodje je bilo nereda.

Policija je rekla da su tamo demonstranti mahali palestinskim zastavama i bacali kamenice na policajce, a dva Palestinca su uhapšena pošto su policajce poprskali biber sprejom.

U medjuvremenu je na granici pojasa Gaze oko 450 Palestinaca na četiri mesta duž granične ograde palilo automobilske gume i bacalo improvizovane eksplozivne naprave na izraelske vojnike.

Vojska je odgovorila suzavcem i gumenim mecima, javili su palestinski mediji. Palestinci su lansirali i nekoliko zapaljivih balona u Izrael, izazvavši požar.

Izrael je pojačao bezbednost na svim potencijalnim područjima sukoba i razmestio baterije “Gvozdena kupola” za protivraketnu odbrnu.

Medjunarodna zajednica uključujući i izraelske arapske saveznike je osudila jevrejsku državu zbog nasilja u Jerusalimu.

SAD, EU i UN su pozvale na smirivanje situacije, a za ponedeljak je planiran hitan sastanak Arapske lige preneo je Asošiejted pres.

Brdo hrama je već dugo jedno od glavnih poprišta izraelsko-palestinskog nasilja.

To je najsvetije mesto u judaizmu, a na njemu se nalaze džamija Kupola na steni i Al Aksa, treća po značaju u islamu.

Izrael se brine da će se protesti i nasilje koje je počelo još pre tri nedelje na početku Ramazana nastaviti u narednim danima, ne samo u Jerusalimu, već i na Zpadnoj obali i pojasu Gaze, tertorijama okupiranim u Šestodnevom ratu 1967. godine na kojima Palestinci planiraju da osnuju svoju nezavisnu državu.

Glavni vodja Hamasa Ismail Hanije upozorio je premijera Izraela Benjamina Netanjahua u intervjuu za TV stanicu te organizacije da se “ne igra vatrom” u Jerusalimu.

“Ni ti, ni tvoja vojska i policija, ne možete pobediti u ovoj bici”, rekao je on, preneo je AP.

indeksonline.rs/Beta