NJUJORK – Rasprodaja bitkoina započeta polovinom prošle sedmice nastavila se i tokom vikenda, nakon što su vlasti u Kini i SAD objavile da kreću s pooštravanjem propisa i usklađivanjem poreza za kriptovalute.

Bitkoin je pao otprilike za 16 odsto u nedelju, na 31.772,43 dolara, prema podacima Koin Metriksa.

Najveća svetska kriptovaluta se trgovala u petak popodne po ceni od 35.891,20 dolara, podseća CNBC.

Rasprodaja bitkoina predstavlja veliki zaokret u odnosu na raniji trend, kada je ova digitalna valuta snažno jačala zbog podrške među velikim bankama sa Vol Strita i kompanijama kojima se javno trguje.

Ovog meseca, međutim, sve se preokrenulo nakon niza negativnih naslova vezanih za izjave uticajnih investitora i biznismena, poput šefa “Tesle” Ilona Maska, i za odluke državnih regulatornih tela.

Eter je u nedelju zabeležio još oštriji pad, pri čemu je u jednom trenutku potonuo za čak 18 procenata na 1.922 dolara, što je za 60 posto ispod njegove rekordne vrednosti registrovane ranije ovog meseca, od 4.382,73 dolara, izveštava MarketVoč.

Prema poslednjim dostupnim podacima, eter se trguje na nivou od 2.033 dolara, u padu za 13 posto.

Popularna mem valuta, dodžkoin se trguje po ceni od 29 centi, takođe za 60 odsto ispod svog najvišeg nivoa od oko 74,07 centi, koji je dotakla početkom maja.

indeksonline.rs

Prethodni tekstSlovenija: Ublažavanje mera protiv kovida
Sledeći tekstTiodorović: Potrebno da se vakciniše 60-70 odsto ukupnog stanovništva za povratak normali