BEOGRAD – Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka NURDOR i Institut za transfuziju krvi Srbije danas su zajednički obeležili Dan dobrovoljnih davalaca krvi pod sloganom “Zajedno smo jači” i pozvali građane da daju krv i time spasu nečiji život.

Prema rečima Tamare Klarić iz NURDOR-a, brojke pokazuju da od 100 zdravih osoba koje mogu da daju krv, svega troje to uradi, te da je veoma važno da zalihe krvi budu na zadovoljavajućem nivou.

“U NURDOR-u smo posebno ponosni što radimo ovakvu stvar jer znamo koliko je transfuzija važna sa decu obolelu od malignih bolesti”, rekla je Klarić za Tanjug.

Kako je dodala, tokom njihovog lečenja više puta dolazi do toga da im je potrebna krv, a kada se to desi roditelji budu prinuđeni da pomoć traže putem medija i društvenih mreža.

Gordana Antuljeskov iz Instituta za transfuziju krvi rekla je da otkako je počela pandemija virusa korona, sve manje ljudi dolaze i dobrovoljno daje krv.

Zato je apelovala na sve zdrave punoletne građane, mlađe od 65 godina, da učine dobro delo i spasu nečiji život.

“Danas smo zadovoljni odzivom građana, divna je atmosfera i kada bi svakoga dana bilo bar upola koliko je danas to bi bilo jako dobro”, poručuje Antuljeskov.

Na pitanje da li građani koji su se vakcinisali mogu da daju krv, Antuljeskov kaže da svi koji su primili Fajzer ili Sinofarm vakcinu mogu odmah nakon vakcine biti davaoci, dok oni koji su primili AstraZeneka ili Sputnjik V vakcinu mogu tek posle dve nedelje od primanja i jedne i druge doze.

“Takođe, mesec dana posle preležanog virusa korona, svi građani mogu da dođu i daju krv. Sve zdrave osobe imaju tu privilegiju da davanjem krvi spasu nečiji život pa zašto to ne iskoristiti”, zaključuje Antuljeskov.

indeksonline.rs