BEOGRAD – U Srbiji se rak pluća dnevno dijagnostikuje kod 16 osoba, a svakog dana od te bolesti umre čak 13 pacijenata, istaknuto je danas na konferenciji povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv duvanskog dima.

Rak pluća je najsmrtonosniji na svetu, a statistika pokazuje da u Srbiji godišnje od te boleti oboli više od 6.000 ljudi, a više od 90 odsto pacijenata koji dobiju tu dijagnozu – pušači.

“Svi pacijenti koje ja operišem su pušači, među mojim pacijentima nema nepušača”, rekao je zamenik direktora KCS dr Jovica Milovanović.

Zbog toga je apelovao na sve da prestanu da puše ili da smanje cigaret na minimum.

“Mi, lekari se trudimo da najsavremenijim lekovima i operativnim tehnikama pomognemo, ali nije sve do nas. Konkretno cigarete su nam najveći neprijatelj”, istakao je dr Milovanović.

Direktorka Klinike za pulmogoligiju KCS Violeta Vučinić Mihailović ukazuje da se zbog epiedmije kovida 19 i straha od odlaska u zdravstvene ustanove prošle godine manje ljudi javljalo na kontrole, pa je i zvanično manje obolelih od raka pluća nego ranijih godina, ali ističe i da je statistika jedno, a realnost, nažalost, drugo.

“Ako pogledate statistiku, za 20 – 25 odsto se smanjio broj dijagnostikovanih pacijenata sa rakom pluća prošle godine. Međutim, sada u post-kovid fazi, otkrivamo veliki broj odmaklih slučajeva, koji su vrlo teško izlečivi”, istakla je ona.

Kako je rekla, simptomi karcinoma pluća su nespecifični i neodređeni, te da se zbog toga bolest kasno otkrije, a kada se simptomi pojave, reč je o već odmakloj fazi.

Kako bi se ukazali na značaj redovnog odlaska na skrininge i preglede i ohrabrili građane da se pri pojavi minimalnih simptoma jave lekaru, Udruženje “Punim plućima” pokrenulo je kampanju “Sa njim nema distance”.

“Što pre se počne sa terapijama, veće su šanse za izlečenjem. Pogotovo je važno za pušače da čim osete nešto neuobičajeno, odu kod lekara”, apelovala je Olja Chorović iz tog Udruženja.

U prethodnih godinu dana, oko 400 pacijenata koji boluju od raka pluća, lečeno je savremenim imunološkim terapijama koje su prošle godine stavljene na listu lekova RFZO.

“U prošloj godini na listu su stavljena i tri nova leka koja su trenutno najbolja terapija u razvijenim zemljama sveta. Preko RFZO-a leči se oko 400 pacijenata najsavremenijom terapijom, a planovi su da na listu uvrstimo i nove lekove da bi svaki pacijent mogao da dobije najsavremeniju i odgovarajuću terapiju”, poručio je dr Željko Popadić iz RFZO.

Najsavremenijom imunoterapijom leči se već godinu dana pacijentkinja Ðurđina Jovanović, koja je na konferencij istakla da joj je upravo ta terapija ulila nadu da se u Srbiji sa rakom pluća može voditi kvalitetan život.

“Moje stanje pre početka imunoterapije bilo je veoma loše. Teško sam hodala i disala i mislila da je moj život završen. Posle deset dana od primanja prve terapije ja sam osetila boljitak i od tada sam počela da se nadam da ću možda svoj život produžiti”, poručila je Jovanović.

Posle konferencije, u krugu Klinike za pulmologiju UKC Srbije, svečano je otkrivena umetnička skulptura u obliku pluća.

Prilikom otkrivanja, glumac Svetozar Cvetković je pročitao pesmu koju je napisala članica Udruženja, a u kojoj je opisala svoju borbu sa karcinomom pluća.

Svetski dan borbe protiv duvanskog dima obeležava se 31. maja.

indeksonline.rs

Prethodni tekstMomirović se revakcinisao u Tutinu i pozvao građane da se vakcinišu
Sledeći tekstUkinuta presuda Jašariju za prebijanje bebe