BEOGRAD – U Beogradu je u poslednja 24 sata potvrđeno 97 novih slučajeva zaraze korona virusom, što je veoma povoljan podatak kakav nismo imalo od oktobra prošle godine, izjavio je danas epidemiolog Predrag Kon.

“To je značajno smanjenje u odnosu na prošli četvrtak kada je bilo 175 zaraženih i znači da ih je za 45 odsto manje od prošlog tada, ali može doći do oscilacije”, rekao je Kon gostujući na RTS-u.

On je naglasio da brojevi zaraženih u Srbiji pokazuju kako nemamo posledica od spojenih uskršnjih i prvomajskih praznika, te da imamo ubrzan pad zaraženih u nekim mestima, kao i u Beogradu.

Kon je ocenio da je situacija sve povoljnija, ali da je još nesigurna, jer je oko 2.000 hospitalizovanih, a virus je i dalje prisutan.

Naveo je da se puno građana testira zbog putovanja, ali da su prisutne i respiratorne infekcije koje se tretiraju kao sumnja na kovid.

Kon je naglasio da treba da shvatimo da se aktivnost virusa znatno smanjuje, što znači da izlazimo iz drugog talasa i sada se, kaže, postavlja pitanje da li je to samo predah ili se može očekivati porast.

“Previše smo daleko od kolektivnog imuniteta, iako bismo snažno želeli da ga imamo. Treba nam još vremena i mnogo vakcinisanja da bismo mogli da se nadamo da nećemo imati porast na jesen, u oktobru ili novembru”, poručio je Kon.

indeksonline.rs