SAN SALVADOR – Vlasti Salvadora su počele sa iskopavanjem tajnog groblja iza kuće bivšeg detektiva, pošto se veruje da je tamo zakopano oko 40 tela, većina od njih, veruje se, su ženskog pola.

Dosad su otkriveni ostaci najmanje 24 osobe na imanju kuće u opštini Čalčuapa, na oko 78 kilometara severozapadno od glavnog grada San Salvadora, javio je danas Gardijan.

Ekshumacija tela bi mogla da se nastavi i sledećeg meseca, objavili su lokalni zvaničnici.

Potraga je počelo kada je bivši policajac Ugo Ernesto Osorio Čaves (51) uhapšen ranije ovog meseca nakon što je ubio žensku osobu i njenu ćerku.

Osumnjičeni, koji je bio pod istragom zbog seksualnih prestupa, priznao je dvostruko ubistvo.

Kada je forenzički tim pretražio njegovu kuću, otkrio je najmanje sedam raka sa telima, od kojih su neka bila zakopana već godinu ili dve.

Incident je doveo u fokus pitanje femicida u državi od 6,7 miliona stanovnika, sa 70 zabeleženih incidenata ovog tipa prošle godine.

U Salvadoru je zabeležio 111 ubistva žena u 2019. godinu, pokazali su policijski podaci.

Nasilje nad ženama u Latinskoj Americi, uključujući i ubistva, pogoršalo se tokom pandemije kovid-19.

U Meksiku je prošle nedelje uhapšen muškarac (72) pod sumnjom da je serijski ubica žena, nakon što su ostaci nekoliko osoba pronađeni u njegovom domu, kao deo istrage povodom smrti mlađe žene (36).

Tužilaštvo Salvadora je izdalo nalog za hapšenje još devet osumnjičenih koji su možda bili saučesnici u zločinima.

Direktor policije Salvadora Maurisio Ariaza Čikas je rekao da među osumnjičenima ima bivših policajaca, bivših vojnika, kao i krijumčara i ostalih osoba koji su namili žene u smrt.

indeksonline.rs/Tanjug