BEOGRAD – Predstavnici Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) ukazali su danas na konferenciji ispred vlade na probleme u prosveti i najavili da će, ukoliko resorno ministarstvo ne bude reagovalo, polovinom juna ponovo organizovati skup na istom mestu, ali u većem broju.

Oni tvrde da resorno ministarstvo ne radi u korist srpske prosvete i kritikuju, između ostalog, to što jedinstveni informacioni sistem nije dostupan od 31. decembra prošle godine i što su isti kriterijumi za upis učenika u malim i velikim sredinama.

“Želimo da otvoreno razgovaramo o problemima koje imamo u prosveti – bahatim direktorima o kojima smo ministru pisali, velikom problemu nepostojanja informacionog sistema koji je iz nekog razloga ukinut još 31. decembra prošle godine, a bez koga nema poštenog zapošljavanja u prosveti i ukažemo da rubna mesta u Srbiji ne mogu imati isti kriterijum za upis đaka kao Beograd, Niš ili Kragujevac”, rekla je predsednica USPRS Jasna Janković.

S tim u vezi, kao primer je navela opštinu Bujanovac iz koje, kako je rekla, odlaze deca srpske i romske nacionalnosti sa svojim porodicama jer ne mogu da se upišu u srednju školu pošto nije bilo dovoljno učenika za formiranje odeljenja.

indeksonline.rs