BEOGRAD – Predsednik pokreta “Ljubav, vera, nada” Nemanja Šarović izjavio je danas da je direktor policije Vladimir Rebić naredio obaveznu vakcinaciju svih policajaca u Srbiji i ocenio da je to nesumnjivo nezakonito i protivustavno.

“Direktor policije Vladimir Rebić doneo je naredbu o obaveznoj vakcinaciji svih policijskih službenika u Srbiji osim onih kod kojih vakcinacija protiv korona virusa nije moguća iz zdravstvenih razloga… Ovakva naredba je nesumnjivo nezakonita i protivustavna jer ne postoji odluka o obaveznoj imunizaciji stanovništva, što znači da ona ne može biti obavezna ni za policiju. Svako ko prima vakcinu protiv koronavirusa, mora da potpiše pristanak”, naveo je Šarović u saopštenju.

Šarović navodi da se u naredbi piše “da svi pripadnici MUP-a koji se nisu dobrovoljno vakcinisali, sada su obavezni da se vakcinišu”.

On je ocenio da pristanak ne može biti dobrovoljan, ako pripadnici policije koji to ne žele, sada moraju da se vakcinišu.

“Po Ustavu Srbije, ratifikovanim medjunarodnim konvencijama i domaćim zakonima, imunizacija gradjana, pa i policijskih službenika, može biti podsticana isključivo afirmativnim merama, nikako pretnjama ili sankcijama. Pretnje i sankcije su sredstva diskriminacije koja je zakonom zabranjena”, naveo je Šarović.

On se osvrnuo i da je nedavno započeta i obavezna vakcinacija pripadnika vojske Srbije, “pod pretnjom otkaza”, nakon naredbe načelnika Generalštaba Milana Mojsilovića.

indeksonline.rs/Beta