BEOGRAD – Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković demantovao je danas navode ambasadora Izraela u Beogradu Jahela Vilana da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić potpisao u Vašingtonu sporazum sa Kosovom.

“Ono što je ambasador Izraela u Beogradu izjavio je nije tačno i reč je o svojevrsnom bezobrazluku” rekao je Selaković za TV Prva.

Selaković je, pokazujući dokumenta pred kamerama, istakao da su predstavnici Beograda i Prištine potpisali dva različita dokumenta.

“Ambasador Izraela je rekao da su oni to uradili (priznali Kosovo) pod pritiskom SAD. To znači da je naš predsednik izdržao taj jezivi pritisak u sred Vašingtona”, rekao je Selaković.

On je ponovio da su Vučić i tadašnji premijer privremenih prištinskih institucija Avdulah Hoti potpisali dva različita “papira” i naveo da u dokumentu koji je potpisao Hoti stoji da su “Priština i Izrael saglasni da se medjusobno priznaju”.

“U dokumentu koji je potpisao predsednik Vučić stoji da je Srbija, odnosno Beograd saglasan da otvori ;privredno, državno predstavništvo u Jerusalimu do 20. septembra 2020. godine kao i da izmesti ambasadu do 1. jula 2021. godine”, naveo je šef srpske diplomatije.

On je istakao da je Vučić potpisao dokument u kome se ne pominju ni Kosovo ni Priština, dok je sa druge strane, “Izrael podlegao pritiscima kojima naš predsednik nije”.

Selaković je rekao da u ovom trenutku nije izvesno da se govori o izmeštanju ambasade Srbije iz Tel Aviva u Jerusalim i naglasio da je “malo verovatno da do toga dodje posebno nakon izraelskog priznavanja Kosova.

Istakao je da je predsednik Srbije u stalnoj kumunikaciji sa SAD i evropskim liderima po tom pitanju.

Selaković je naveo da je Vučić u roku od sedam dana od dogovora u Vašingtonu razgovarao sa premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom ;i rekao da će Srbija, ako “bude poštovana od strane Izraela”, ako Izrael ne prizna Kosovo, postupiti u skladu sa dogovorom da prebaci ambasadu u Jerusalim.

Izraelski ambasador u Srbiji Jahel Vilan izjavio je danas za TV Prva da je Izrael priznao Kosovo pod pritiskom SAD, u okviru sporazuma Srbije i Kosova sa Amerikom.

“Odluka Izraela da prizna Kosovo je doneta pod američkim pritiskom, inače nemojmo zaboraviti da je to uradjeno u okviru sporazuma Srbije i Kosova sa Amerikom, a ne sa nama, sa Izraelom. Ne pokušavam da se krijem iza toga, tu odluku je doneo Izrael posle mnogo godina tokom kojih nismo priznali Kosovo. To je defintivno protiv naših interesa u Srbiji, to je protiv mojih interesa”, rekao je Vilan.

Na pitanje da li bi Izrael mogao da revidira odluku o priznanju Kosova, ambasador je rekao da ne vidi razlog da Izrael povuče to priznanje.

indeksonline.rs/Beta