ŽENEVA – Svetska zdravstvena organizacija odobrila je vakcinu kineskog proizvođača lekova Sinofarm protiv korona virusa za hitnu upotrebu.

Ova vakcina, jedna od dve kineske koje su već date stotinama miliona ljudi u Kini i inostranstvu, ujedno je i prva vakcina protiv korona virusa koju je odobrila SZO, a koja nije razvijena na Zapadu, prenosi Rojters.

Takođe, SZO je prvi put dala odobrenje za hitnu upotrebu jednoj kineskoj vakcini protiv neke infektivne bolesti.

Generalni sekretar SZO-a Tedros Adhanom Gebrejesus kazao je da je preporuka da se vakcinacija Sinofarmovom vakcinom sprovodi uz dve doze, za sve starije od 18 godina.

Činjenica da se Sinofarmova vakcina našla na spisku vakcina za hitnu upotrebu SZO predstavlja signal nacionalnim regulatornim telima da je ona efikasna i bezbedna i omogućiće će da bude uključena u sistem Kovaks, globalni program namenjen siromašnim zemljama.

“Ovo proširuje spisak vakcina koje Kovaks može da kupi i povećava poverenje zemalja da ubrzaju odobrenje sopstvenih regulatora i uvezu i daju vakcinu”, rekao je Tedros na konferenciji u Ženevi.

Globalna alijansa za vakcinaciju (Gavi) koja upravlja programom Kovaks, pozdravila je odluku SZO.

“To znači da imamo još jedno sigurno i efikasno sredstvo u borbi protiv pandemije”, saopšteno je iz Alijanse.

SZO je dosad dala odobrenje za hitnu upotrebu vakcina protiv kovida 19 koje su razvile kompanije Fajzer/Bionteh, AstraZeneka, Dzonson i Džonson i Moderna.

indeksonline.rs