BEOGRAD – Član Kriznog štaba Branislav Tiodorović rekao je danas da se preranim popuštanjem mera ne sme napraviti greška i da se tome mora pristupiti sa velikim oprezom.

“Mora se ići oprezno i postepeno na osnovu egzaktnih podatka zdravstvenog sistema, kliničara i ocena svih službi”, rekao je Tiodorović na konferenciji za novinare posle sednice Kriznog štaba odgovarajući na pitanje da li postoji sveobuhvatni plan o relaksiranju mera krajem maja.

On je rekao da će se o tome razmišljati u narednom periodu i veruje da će do konkretizacije doći za 15 do 20 dana, ali napominje i da se sve ne može uvek isplanirati.

Tiodorović je rekao i da se sa odlukom o otvaranju noćnih klubova i radu ugostiteljskih objekata posle 22.00 sata mora još sačekati i da se takva odluka mora doneti veoma pažljivo.

On je rekao da je to težak problem koji je prošle godine doveo do veoma ozbiljne situacije i veruje da su ljudi koji rade u tim objektima svesni opasnosti koje postoje.

“Oni su pripremljeni za početak rada, ali sačekaće jos malo. Kada budemo imali, na primer, ispod sto novopozitivnih na dnevnom nivou možemo da pustimo da sve normalno funkcioniše”, naglasio je Tiodorović i dodao da kada se postigne kolektivnim imunitet od 60 do 70 odsta, može se normalno živeti, kao što je to sada u Izraelu.

Rekao je i da na Kriznom štabu nisu razmatrani drugi zahtevi o okupljanjima ili proslavama, i da i dalje vazi mera da nema okupljanja više od pet osoba na jednom mestu uz poštovanje svih pravila.

Kada su u pitanju benefiti za one koji su vakcinisani Tiodorović je ponovio stav da svaka odluka o benefitima mora biti u skladu sa medicinskim merama i sa pravnim normama i u skladu sa zaštitom ljudskih pava.

“Radi se na tome da i oni koji iz opravdanih razloga nisu mogli da se vakcinišu moraju da imaju određene benefite uz negativan PCR test”, kazao je Tiodorović.

indeksonline.rs/Tanjug