BEOGRAD – Epidemiolog Branislav Tiodorović ocenio je da je potrebno da se vakciniše izmedju 60 i 70 procenata ukupnog stanovništva da bi smo se “vratili normalnom životu”, prenosi današnje izdanje lista Blic.

“To bi bilo izmedju 4,2 i 4,9 miliona gradjana, što znači da smo trenutno tek na pola puta”, rekao je Tiodorović.

On je rekao da se u procesu imunizacije koriste dva termina koja često zbunjuju gradjane – procenat vakcinisanih punoletnih gradjana i procenat vakcinisane ukupne populacije.

“Ako neko od nadležnih kaže da nam je cilj da imamo vakcinisano 50 odsto punoletnih, onda se radi o broju od nekih 2,8 miliona gradjana Srbije. Medjutim, često se u priči o kolektivnom imunitetu priča o neophodnosti da imamo vakcinisano 50 odsto populacije, a to bi onda bilo znatno više – 3,5 miliona ljudi”, objasnio je Tiodorović.

Epidemiolog je skrenuo pažnju i na činjenicu da je trenutno vakcinisano manje od 12 posto mladih, uzrasta izmedju 18 i 35 godina.

“Mladi moraju da shvate da će vakcinisani biti u povoljnijoj situaciji u odnosu na one koji će morati da rade PCR ili antigenski test da bi posetili neku kulturnu manifestaciju”, rekao je Tiodorović.

indeksonline.rs/Beta