JERUSALIM – Izraelska policija danas je odobrila godišnju paradu povodom Dana Jerusalima, kojom se obeležava osvajanje istočnog dela grada, a učestvuju nacionalisti čvrstorukaši, uprkos napetosti u tom gradu i eskalaciji sukoba sa Palestincima.

Učesnici parade će sutra proći kroz Stari grad, deo istočnog Jerusalima koji je Izrael okupirao u Šestodnevom ratu 1967. godine i kasnije anektirao Palestinci nameravaju da to bude glavni grad njihove buduće države.

Parada će biti održana iako se nastavlja sukob izraelske policije i Palestinaca u Starom gradu.

Pre zore hiljade muslimana se ponovo sukobilo sa policajcima na kapijama Brda hrama na kome se nalazi džamija Al Aksa.

Na video snimcima objavljenim na društvenim mrežama se vidi kako Palestinci bacaju boce sa vodom i kamenice na policajce koji su ispaljivali šok bombe.

Bivši visoki odbrambeni zvaničnik Izraela Amos Gilad izjavio je za vojni radio da bi paradu trebalo odložiti ili preusmeriti je dalje od kapije Damask na Starom gradu, rekavši da “bure baruta gori i može da eksplodira svakog tenutka”.

Brdo hrama, kako ga zovu Jevreji, odnosno Uzvišeno utočište (Haram al Šarif), kako kažu muslimani, je najsvetije u judaizmu i treće po značaju u islamu, je i ranije bilo poprište nasilja.

Desetine Palestinaca povrdjene su u sukobu sa policajcima protekle noći kada su muslimani obeležavali Lajlat al Kadr (Noć sudbine) najsvetiju noć u muslimanskom mesecu posta Ramazanu.

U petak je više od 200 Palestinca povredjeno u sukobima na Brdu hrama i na drugim mestima u Jerusalimu što je izazvalo osude arapskih saveznika Izraela i pozive na smirivanje SAD, Evrope i UN.

Portparol izraelske policije Eli Levi rekao je danas da se ne planira otkazivanje parade povodom Dana Jerusalima i pored rastuće napetosti i opasnosti od nasilja, dodavši da se situacija stalno procenjuje.

U ponedeljak popodne obeležava se dakle osvajanje istočnog Jerusalima i nacionalisti marširaju kroz kapiju Damask i Stari gradi, muslimanski kvart do Zida plača, najsvetijeg mesta na kome Jevreji mogu da se mole.

Ta godišnja parada se uveliko smatra provokativnom, a ove godine će se održati u posebno osetljivo vreme i poklopiće se sa očekivanom presudom izraelskog Vrhovnog suda o sudbini desetina Palestinaca koji se suprotstavljaju pokušajima jevrejskih naseljenika da ih isele iz njihovih domova u jerusalimskom arapskom kvartu Šeik Džarah.

Palestinci i medjunarodne organizacije smatraju planirano iseljavanje nastavkom kampanje Izraela da istera Palestince i arapskih kvartova posebno onih u srcu Jerusalima. Izrael ga predstavlja kao isključivo spor oko nekretnina.

U tom kvartu su često, posebno tokom Ramazana, izbijali sukobi palestinskih stanovnika na jednoj i njihovih pristalica i izraelske policije i ultranacionalističkih izraelskih aktivista na drugoj strani.

indeksonline.rs/Beta/AP