BEOGRAD – Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas da kriminalci moraju da znaju da će biti predmet ozbiljnog rada policije, da će biti hapšeni i procesuirani, jer kada znaju da krivična dela koja čine postaju statistika, onda se osmele i ponavljaju ih.

Predstavljajući izveštaj o radu MUP-a od oktobra do decembra prošle godine na skupštinskom Odboru za odbranu i unutrašnje poslove, Vulin je naveo da je u tom periodu zabeleženo smanjenje ukupnog kriminala na teritoriji Srbije za 10,5 odsto.

“Iz godine u godinu postoji trend opadanja kriminalnih aktivnosti, ali statistika je statistika, može da pokaže sve. Ali mafijaško ubistvo i krađa kola nisu isto. Zato nam je važan osećaj građana i javnosti da li se osećaju bezbedno“, istakao je ministar.

U izveštajnom periodu, kako je ukazao, bilo je manje krivičnih dela opšteg kriminala, krivičnih dela protiv života i tela, te da su počinjena dva mafijaška ubistva koja su rasvetljena u rekordnom roku.

Govoreći o zapleni droge u istom periodu, ministar je rekao da je policija zaplenila 1.884 kilograma različitih vrsta narkotika i da borba protiv droga nikada neće prestati.

Ponovio je da država Srbija ima jasan stav po pitanju legalizacije marihuane, podsećajući da dok god je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i dok je on ministar policije, marihuana i nijedna druga vrsta narkotika neće biti legalizovani.

Osvrnuvši se na opaske da će se marihuana retroaktivno legalizovati zbog “Jovanjice“ ,Vulin je istakao da je reč o glupostima i naglasio da je upravo država “Jovanjicu“ razrešila.

“To osim što je u sukobu sa zdravim razumom, u sukobu je i s pravnim poretkom, jer nema retroaktivnosti u pravu“, podvukao je ministar.

Prema njegovim rečima, uspeh države i policije treba ceniti po tome da svaka organizovana kriminalna grupa, koja nastane posle kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, bude manje organizovana, manje opasna i kraćeg u trajanja.

Istakao je odličnu saradnju Ministarstva unutrašnjih poslova, Bezbednosno-informativne agencije i Tužilaštva za organizovani kriminal u ovom slučaju, i ukazao da sve službe sarađuju, razmenjuju informacije i ponašaju se kao jedna služba što omogućava odlične rezultate.

Govoreći o krivičnim delima nasilja u porodici, ministar je rekao da je broj ovih dela manji za 16 odsto, ali da je na državi da ohrabri žrtve da nasilnike prijave.

U MUP-u se kako je naglasio, niko i nikada neće smejati i olako prići žrtvi kada dođe da prijavi bilo koji oblik nasilja.

Prema njegovim rečima, ljudi koji se u policiji bave ovom problematikom obučeni su, solidarni, iskusni i naglasio da su u slucajevima silovanja koja su uznemirila javnost označeni kao najbolji deo sistema, kao oni koji su razumeli, hteli da razgovaraju, prišli na najbolji način žrtvi.

indeksonline.rs

Prethodni tekstObeležen Dan bošnjačke zastave
Sledeći tekstMuzički festivali ovog leta širom Evrope