BEOGRAD – Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas da kriminalci moraju da znaju da će biti predmet ozbiljnog rada policije, da će biti hapšeni i procesuirani, jer kada znaju da krivična dela koja čine postaju statistika, onda se osmele i ponavljaju ih.

Predstavljajući izveštaj o radu MUP-a od oktobra do decembra prošle godine na skupštinskom Odboru za odbranu i unutrašnje poslove, Vulin je naveo da je u tom periodu zabeleženo smanjenje ukupnog kriminala na teritoriji Srbije za 10,5 odsto.

“Iz godine u godinu postoji trend opadanja kriminalnih aktivnosti, ali statistika je statistika, može da pokaže sve. Ali mafijaško ubistvo i krađa kola nisu isto. Zato nam je važan osećaj građana i javnosti da li se osećaju bezbedno“, istakao je ministar.

U izveštajnom periodu, kako je ukazao, bilo je manje krivičnih dela opšteg kriminala, krivičnih dela protiv života i tela, te da su počinjena dva mafijaška ubistva koja su rasvetljena u rekordnom roku.

Govoreći o zapleni droge u istom periodu, ministar je rekao da je policija zaplenila 1.884 kilograma različitih vrsta narkotika i da borba protiv droga nikada neće prestati.

Ponovio je da država Srbija ima jasan stav po pitanju legalizacije marihuane, podsećajući da dok god je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i dok je on ministar policije, marihuana i nijedna druga vrsta narkotika neće biti legalizovani.

Osvrnuvši se na opaske da će se marihuana retroaktivno legalizovati zbog “Jovanjice“ ,Vulin je istakao da je reč o glupostima i naglasio da je upravo država “Jovanjicu“ razrešila.

“To osim što je u sukobu sa zdravim razumom, u sukobu je i s pravnim poretkom, jer nema retroaktivnosti u pravu“, podvukao je ministar.

Prema njegovim rečima, uspeh države i policije treba ceniti po tome da svaka organizovana kriminalna grupa, koja nastane posle kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, bude manje organizovana, manje opasna i kraćeg u trajanja.

Istakao je odličnu saradnju Ministarstva unutrašnjih poslova, Bezbednosno-informativne agencije i Tužilaštva za organizovani kriminal u ovom slučaju, i ukazao da sve službe sarađuju, razmenjuju informacije i ponašaju se kao jedna služba što omogućava odlične rezultate.

Govoreći o krivičnim delima nasilja u porodici, ministar je rekao da je broj ovih dela manji za 16 odsto, ali da je na državi da ohrabri žrtve da nasilnike prijave.

U MUP-u se kako je naglasio, niko i nikada neće smejati i olako prići žrtvi kada dođe da prijavi bilo koji oblik nasilja.

Prema njegovim rečima, ljudi koji se u policiji bave ovom problematikom obučeni su, solidarni, iskusni i naglasio da su u slucajevima silovanja koja su uznemirila javnost označeni kao najbolji deo sistema, kao oni koji su razumeli, hteli da razgovaraju, prišli na najbolji način žrtvi.

indeksonline.rs