BEOGRAD – Viši sud u Beogradu osudio je danas na devet godina zatvora Aleksandra Zdravkovića, povodom optužbi da je pokušao da ubije biznismena Milana Beka u novembru 2014. godine ispred njegove kuće na Senjaku, kada je Beko teško ranjen.

Ovo drugom prvostepenom presudom, Zdravković je osuđen na godinu dana manju kaznu nego prvom presudom, koju je u julu prošle godine ukinuo Apelacioni sud i naložio da mu se suđenje ponovi.

I na novu presudu i tužilaštvo i odbrana imaju pravo žalbe Apelacionom sudu, koji će doneti konačnu odluku u ovom slučaju.

Postupajući tužilac Neand Stefanović tražio je najmanje 15 godina zatvora za Zdravkovića i najavljuje žallbu, dok je odbrana tražila oslobađanje od optužbi, pa je izvesno da će se žaliti i oni.

Zdravkoviću je danas produžena i mera zabrane napuštanja stana uz elektronski nadzor, odnosno kućni pritvor u kojem je od jula prošle godine. Prethodno je u klasičnom pritvoru bio četiri godine.

Zdravković je osuđen za krivično delo “teško ubistvo u pokušaju”, jer je zajedno sa NN licem pokušao da ubije Beka, kao i jer je s umišljajem doveo u opasnost i život njegovog vozača Dragana Dragaša.

Predsednica sudskog veća Marina Anđelković navela je da Bekov iskaz s početka aprila samo potvrdio da je optuženi izvršilac ovog krivičnog dela.

Beko je tada rekao da je s protokom vremena sve uvereniji da je Zdravković osoba koja je pucala na njega, a da u svim najbližem okruženju kaže “da on je taj”.

Zdravković je tada ponovio da nema veze sa tim događajem i da biznismena može slobodno da pogleda u oči.

Sud je utvrdio da je NN lice mobilnim telefonima “specijala” javljalo Zdravkoviću put i kretanje Bekovog vozila.

Kada su stigli ispred Bekove kuće na Senjaku, optuženi je prišao vozilu u kome su se nalazili Beko i njegov vozač i iz neposredne blizine, iz revolvera „magnum 357“ najpre pucao u prednji deo zadnjeg stakla vozila, iza suvozača, a zatim ispalio projektil u zadnji donji kvadrant stakla suvozačevih vrata.

Potom je iz pištolja marke „Sig Sauer“ model R210 ili „Zbrojevka 75“ ispalio treći projektil u pravcu sedišta vozača, a projektil je udario u plastiku kasete između vozačevog i suvozačevog sedišta sa desne strane.

Beko je međutim uspeo da se okrene leđima prema vozacu, a zatim je sa obe noge udario u suvozačeva vrata i iskočio iz vozila.

Optuženi, je prema optužnici, u kratkom vremenskom razmaku pištoljem marke „Sig Sauer“ model R210 ili „Zbrojevka 75“ sa dva ispaljena projektila pogodio Beka dok je stajao pored vozila, nanevši mu jednu prostrelinu na levoj bočnoj strani trbuha sa izlaznom ranom na prednjoj desnoj strani trbuha.

Drugim projektilom mu je naneo prostrelinu na levoj bočnoj strani trbuha sa izlaznom ranom na donjem unutrašnjem delu desnog preponskog predela, nakon čega je biznismen pao na tlo, a zatim ga pogodio i trećim projektilom, nanevši mu prostrelinu mekog potkožnog tkiva u gornjem delu desnog lopatičnog predela.

indeksonline.rs

Prethodni tekstU tuči u centru Novog Pazar lakše povređena dva lica
Sledeći tekstUhapšen muškarac koji je nožem povredio dva lica u centru Novog Pazara