BEOGRAD – Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije izjavioje da su sve vakcine protiv korona virusa apsolutno bezbedne, o čemu svedoči i podatak da je do sada zabeležzeno samo 890 neželjenih reakcija, odnosno mnogo manje od jednog procenta datih doza.

“Prema jučerašnjem izveštaju, imamo samo 890 slučajeva prijavljenih neželjenih reakcija. Na 3.715.103 date doze, to je jedna reakcija na 4.174 vakcine, odnosno 0,00023%. To je zaista izutetno retko i nema težih neželjenih reakcija. Samo pet puta je evidentirano nešto što bi se smatralo ozbiljnijim slučajem, ali i one su prolazile brzo i bez trajnih posledica, rekao je danas Zelić za TV Pink.

On naglašava da se korona virus ne predaje i pokazuje da je “vrlo otporan i žilav” na sve pokušaje da mu se suprotstavi, osim kada je reč o vakcinama.

“U problemu su zemlje koje imaju izazov da ne sprovode mere ili nemaju dovoljnu dostupnost vakcina. Srećom, mi imamo dovoljno vakcina i to četiri različita proizvođača, ali i poverenje građana u institucije i sistem vakcinacije u kontrolu koju sporvodi Agencija za lekove”, rekao je Zelić.

indeksonline.rs