NOVI PAZAR – Predsednica Bošnjačkog nacionalnog veća dr. Jasmina Curić učestvovala je danas na konferenciji o primjeni Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina Saveta Evrope koja je organizovana na osnovu procene i preporuka sadržanih u Četvrtom mišljenju o Srbiji od strane Savetodavnog odbora za okvirnu konvenciju usvojenom juna 2019. godine.

Predsednica BNV je u svom obraćanju prisutnima rekla da Bošnjačko nacionalno veće najveću pažnju posvećuje sadržajima nastave na bosanskom jeziku koji su ključni za obrazovanje na maternjem jeziku Bošnjaka.

„Bošnjačko nacionalno veće već duži niz godina ima problem oko usvajanja programa nastave, naročito iz istorije jer su nam ti programi stalno osporavani. Mi smo dosta preporuka i sugestija usvojili, međutim postoje sadržaji od kojih ne možemo odustati jer se kose sa činjenicama iz naše istorije. Takvi sadržaji naprave problem i to rezultira kašnjenjem udžbenika i nekvalitetnom nastavom na maternjem jeziku. To je nešto čemu svi treba da posvetimo pažnju. Mislim da se kroz dijalog i te stvari mogu rešiti. Mi smo nekoliko puta tražili sastanak sa ministrom prosvete kako bismo kroz dijalog objasnili istorijske činjenice da se jedna geografska regija zove Sandžak i da je to prihvaćeno kod Bošnjaka i da mi od toga ne možemo odstupiti jer je to jedna istorijska činjenica. Nažalost, to bude razlog da nastava na bosanskom jeziku bude bez adekvatnih udžbenika iz istorije. Ovom prilikom bi pohvalila Ministarstvo za ljudska i manjinska prava jer je evidentno da postoji pozitivan pomak u dijalogu, u rešavanju problema dijalogom. Nadam se da će u doglednom vremenu i ovaj naš problem biti rešen.“ – rekla je dr. Curić.

Učesnici konferencije su predstavnici svih relevantnih državnih, pokrajinskih i lokalnih vlasti, kao i predstavnici nezavisnih institucija koje se bave sprovođenjem preporuka, predstavnici nacionalnih veća nacionalnih manjina, narodni poslanici, relevantne organizacije civilnog društva, akademski stručnjaci, predstavnici međunarodnih organizacija, kao i stručnjaci Saveta Evrope.

Današnji skup je organizovan sa ciljem da pruži platformu za dijalog između Savetodavnog komiteta i mnoštva zainteresovanih strana u Republici Srbiji, da razgovara o preporukama i da identifikuje najefikasnije načine njihove praktične primene.

Konferenciju su zajednički organizovali Kancelarija Savjeta Evrope u Beogradu, Odeljenje za borbu protiv diskriminacije Savjeta Evrope, Savetodavni komitet za Okvirnu konvenciju za zaštitu nacionalnih manjina, u saradnji sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Republike Srbije.

Događaj je održan u okviru Zajedničkog programa Evropske unije i Savjeta Evrope „Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku II“.

indeksonline.rs

Prethodni tekstU novopazarskom Domu zdravlja počeli preventivni pregledi obolelih od dijabetesa
Sledeći tekstFestivali Srbije od Kriznog štaba dobili saglasnost za održavanje