BEOGRAD – Srpski član i predsedajući Predsedništva BiH oštro je danas u Beogradu reagovao na pitanje novinara sarajevske Federalne televizije o genocidu u Srebrenici i zapitao šta će Republika Srpska u okviru BiH ako su, kako je rekao, Srbi genocidni narod.

Na pitanje da li se smatra odgovornim za stanje koje je u društvu stvoreno da se onima koji ne priznaju “genocid u Srebenici” šalju pretnje, Dodik je bio jasan i ponovio da se u tom gradu nije dogodio genocid, već zločin.

“Nema naučnih dokaza da se u Srebrenici dogodio genocid i u tom smislu mislim da zloupotrebljavate situaciju…”, rekao je Dodik na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon razgovora delegcije Republike Srpske sa predsednik Aleksandrom Vučićem.

Obraćajući se direktno novinaru FTV, Dodik mu je zamerio to što on i njegove kolege stalno insistiraju na, kako je rekao, genocidu, a ne bave se pitanjom zašto Srbi odlaze iz Federacije BiH i zašto ih više nema u Sarajevu.

“Genocid u Srebrenici se nije desio, vi mislite da jeste, ali, eto, ja mislim da nije. Potežete pitanje oko kojeg je društvo u BiH jasno polarizovano. Hoćete još jednom da me pitate da li se dogodio genocid u Srebrenici da bih vam odgovorio da nije”, izričit je bio Dodik.

Uprkos naporima koji se u BiH prave za kažnjavanje onih koji ne priznaju genocid, Dodik je upitao:

“Šta ćemo vam u BiH u takvoj atmoseri stalnog osporavanja u kojoj međunarodna zajednica prećutkuje rezoluciju SDA o građanskom uređenju BiH …i da bi sve to potkrepili i isterali nas u Srbiju… Vi poturate priču o genocidu koji se nije desio”.

Mi smo to, kazao je, to jasno rekli nizom dokumenata, a vi, kako je rekao, stalno nastojite da osuđujete tu priču.

Ovo je, istakao je Dodik, ništa drugo do međunarodna ujdurma da bi se lakše obračunavalo sa Srbima.

Upitao je zašto pravosudni organi BiH do sada nisu procesuirali pokušaj linča Vučića koji je kada je došao Srebrenicu umesto gostoprimstva dobio kamen u glavu.

“Bez obzira što mi u Republici Srpskoj tražimo da to bude urađeno i stvar smo doveli do kraja, Tužilaštvo BiH je od nas izuzelo sve materijale samo da se time ne bismo bavili”, rekao je Dodik.

“Čovek (Vučić), koji je predsednik Srbije dobio je kamen u glavu, doživeo atak na svoj život i sta se desilo – eto, ništa”, poručio je Dodik i dodao: “Toliko o vašem gostoprimstvu”.

indeksonline.rs