HAG – Žalbeno veće Mehanizma za krivične sudove u Hagu Mladiću objaviće u utorak, 8. juna drugostepenu presudu Ratku Mladiću, optuženom za ratne zločine u Bosni i Hecegovini 1991-1995. godine.

Ovom odlukom Žalbeno veće odlučuje zapravo o žalbama koje su podneli i tužilaštvo Mehanizma i Mladićevi branioci na prvostepenu presudu kojom je on osuđen na doživotni zatvor.

Žalbeno veće može da potvdi, preinači ili ukine prvostepenu presudu i naloži ponavljanje suđenja.

Mladić će, prema informacijama Tanjuga, lično prisustvovati izricanju presude, ali će biti bez svojih branilaca, advokata Branka Lukića i Dragana Ivetića, koji nisu u mogućnosti da pristupe sudu u Hagu, niti da izricanje presude isprate video konferencijskom vezom.

Zbog izostanka branilaca, Žalbeno veće je odlučilo da Mladiću, samo za ovo ročište, postavi advokaticu Petu Luize Bagot (Peta-Louise Bagott) koja će prema, odluci veća, zastupati Mladićeve interese, saopšteno je danas iz Mehanizma.

Mladićevi advokati ranije su tražili da se odloži izricanje presude, dok oni ne budu u mogućnosti da obojica prisustvuju, ali je Mehanizam odbio njihove zahteve kao neopravdane.

Mladić je godinama bio u bekstvu, a uhapšen je u Srbiji i izričen Hagu 2008. godine. Od tada je u Haškom pritvoru i lošeg je zdravstvenog stanja.

indeksonline.rs/Tanjug