BEOGRAD – Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu i Ministarstvom prosvete, identifikovali su i rasvetlili malverzacije u oblasti srednjoškolskog obrazovanja i uhapsili 34 osobe, od kojih je sedam zadržano do 48 časova, saopštio je danas MUP.

Zbog postojanja osnova sumnje da su učinili krivično delo zloupotreba službenog položaja uhapšeni su: Z. J. (58), odgovorno lice Srednje škole „Dositej“ i Srednje tehničke škole u Beogradu, O. Z. (49) odgovorno lice srednje škole „Dositej“, J. B. (35) i J.M. (38) zaposlene u Srednjoj školi „Dositej“, kao i D. Ž. (36) bivše odgovorno lice Srednje tehničke škole, M. C. (40), odgovorno lice Srednje tehničke škole, kao i zaposlene u toj školi B. J. (42) i D. L. (42).

Takođe, zbog sumnje da su učinili krivično delo zloupotreba službenog položaja u pomaganju uhapšeni su posrednici N. S. (47), M. M. (56), Lj. I. (61), kao i 23 kandidata učenika koji se sumnjiče da su davali novac za dobijanje diploma.

Z. J. se sumnjiči da je za unapred dogovorenu novčanu nadoknadu omogućavao učenicima da bez pohađanja nastave i prisustva na ispitima steknu diplome o stečenom srednjem obrazovanju, prekvalifikaciji ili dokvalifikaciji na smerovima koji se nalaze u okviru srednjih škola u kojima je on odgovorno lice.

Kako se sumnja, O. Z, J. B, J. M, D. Ž, M. C, B. J. i D. L. su, kako se sumnja, po nalogu i instrukcijama Z. J. antidatirali dokumentaciju o upisu učenika, kao i zapisnike o polaganju ispita, tako da se stekne privid da su učenici polagali ispite pre više godina i kako bi dokumentacija bila u skladu sa zakonskom dužinom trajanja školovanja.

Postoje osnovi sumnje da su na ovaj način stečene diplome korišćene prilikom zaposlenja i ostvarivanje radno-pravnih privilegija u zemlji i inostranstvu.

Osumnjičeni N. S, M. M. i Lj. I. se terete da su pronalazili kandidate-učenike i naplaćivali dogovorene usluge, a zatim, kako se sumnja, novac predavali Z. J.

Osumnjičenima Z. J, O. Z, D. Ž, M. C, N. S, M. M. i Lj. I. određeno je zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu, dok će ostali osumnjičeni, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu.

indeksonline.rs