BEOGRAD – U Srbiji 65 odsto gradjana pokušava da smanji štetne uticaje na zdravlje, pokazalo je istraživanje ;čiji su rezultati danas predstavljeni na skupu priredjenom u Skupštini Srbije.

Na konferenciji ;”Koncept smanjenja štetnosti – izazovi modernog doba” Kongresa srpsko-američkog prijateljstva i Agencije za istraživanje javnog mnjenja Faktor plus, rečeno je da anketirani gradjani u najvećoj meri znaju da je za njih važno da smanje štetnost kojoj se izlažu koristeći odredjene proizvode.

Predstavnik agencije “Faktor plus” Vladimir Pejić rekao je da su ;rezultati veoma dobri jer 65 odsto anketiranih gradjana vodi računa o smanjenju štetnosti, “iako je teško odupreti se izazovima modernog doba”.

Istraživanje je pokazalo da tri četvrtine punoletnih ispitanika bira manje štetne i zdravije alternative ishrane, svaki treći zna da “postoje manje štetne alternative pušenju”, dok gotovo trećina prilikom kupovine kozmetičkih proizvoda razmišlja o njihovom uticaju na zdravlje.

Više od polovine od 1.000 anketiranih smatra da proizvodi koji predstavljanju manje štetnu alternativu konvencionalnim proizvodima treba da budu drugačije regulisani.

Pomoćnica ministra zdravlja ;Jelena Janković je istakla da država treba konstantno da radi na prevenciji štetnih navika stanovništva i smanjenja faktora rizika i navela da plan Svetske zdravstvene organizacije predvidja do 2025. godine smanjenje nezaraznih bolesti od 25 odsto na globalnom nivou.

indeksonline.rs/Beta