JERUSALIM – Izrael je kasno sinoć izveo napade iz vazduha na pojas Gaze, drugi put od uspostavljanja prekida vatre posle jedanaestodnevnog rata u maju.

Izveštaja o mogućim žrtvama u tim udarima nije bilo, a izraelske vazduhoplovne snage su rano jutros nastavile napade ciljajući postrojenja Hamasa.

U izveštaju vojnih vlasti se dodaje da nije bilo ubijenih ni ranjenih.

Vojska je saopštila da je borbeni avion pogodio “vojna postrojenja i mesto odakle se ispaljuju rakete” kasno sinoć u odgovoru na balone sa zapaljivim materijalom.

Uz to je upozoreno da se izraelske snage pripremaju za “razna scenarija, uključjući obnovu neprijateljstava”.

Sirene za raketnu uzbunu oglasile su se u naseljima pored granice Gaze posle udara iz vazduha.Vojska je kasnije rekla da to nije bila posledica raketiranja.

Snimak kamere za nadgledanje do koje je došao AP je pokazao da se u vazduh pucalo kako se čini i automatskog oružja, što se smatra mogućim pokušajem palestinskih ekstremista da obore izraelski avion.

Na drugom snimku se vidi kako se ispaljuju projektili iz Gaze ali nije bilo jasno koje vrste i gde su pali.

Napetost je visoka otkako je prekidom vatre 21. maja okončan rat iako su se egipatski posrednici sastali sa zvaničnicima Izraela i Hamasa u pokušaju da učvrste neformalno primirje.

Izrael i Hamas su ratovali četiri puta i često su izbijali manji sukobi otkako je ta islamska ekstremistička organizacija preuzela kontrolu nad pojasom Gaze 2007, pobedivši snage lojalne umerenijem Fatahu.

Tada su Izrael i Egipat uveli parališuću blokadu nad Gazom gde živi više od dva miliona stanovnika.

Ranije, u sredu, Izrael je šok bombama i vodenim topovima rasterivao palestinske demonstrante koji su se okupili ispred Kapije Damask na Starom gradu u Jerusalimu poprištu višenedeljnih protesta i sukoba pre početka najnovijeg rata u Gazi.

Pošto su demonstranti oterani počeli su da bacaju kamenice i flaše na ultraortodoksne Jevreje koji su tuda prolazili.

Demonstranti su pozvani da se okupe kraj Kapije Damask u odgovoru na marš ultranacionalista u utorak, na kojem su desetine Jevreja uzvikivale: “Smrt Arapima” i “Neka gori tvoje selo”.

Policija je silom oterala Palestince ispred kapije Damask i obezbedila marš kojim se slavi osvajanje istočnog dela Jerusalima u Šestodnevnom ratu 1967. godine.

indeksonline.rs/Beta

Prethodni tekstDanas promenljivo oblačno sa sunčanim intervalima
Sledeći tekstPU Novi Pazar poziva građane na prezentaciju tehnike i opreme