JERUSALIM – Izraelska vojska izvela je rano jutros niz udara iz vazduha na pojas Gaze zbog požara na jugu Izraela izazvanih balonima sa zapaljivim materijalom koje su palestinski ekstremisti puštali preko granice.

Bio je to prvi sukob ekstremističkih organizacija u Gazi i izraelske vojske od prošlomesečnog rata koji je trajao 11 dana.

Izraelska vojska je saopštila da je spremna za mogućnost da nasilje ponovo izbije.

Snimci objavljeni u palestinskim medijima pokazuju kako su eksplozije osvetlile nebo na severu i na jugu pojasa Gaze prošle noć i da su napadnuti ciljevi vojnog krila Hamasa Brigada al Kasam.

U napadima nije bilo povredjenih, javio je palestinski medijski centar povezan sa Hamasom.

Izraelska vojska je kasnije saopštila da su gadjane mete koje Hamas koristi za aktivnosti u Kan Junisu i Gaza Sitiju.

Navedeno je i da su udari odgovor na zapaljive naprave bačene preko granice, te da je izraelska vojska spremna na sve “uključujući obnovu neprijateljstava zbog nastavka terorističkih aktivnosti iz pojasa Gaze”.

Udari iz vazduha na Gazu bili su prvi od prekida vatre 21. maja koji je stupio na snagu zahvaljujući posredovanju Egipta.

Prethodila im je napetost u Jerusalimu tokom jučerašnjeg marša hiljada ultranacionalista povodom godišnjice osvajanja istočnog dela grada u Šestodnevom ratu 1967. godine, uprkos pretnjama Hamasa da bi kontroverzna parada mogla dovesti do eskalacije nasilja.

Izraelska vojska je posle tih pretnji upozorila da će odgovoriti na svako kršenje suvereniteta, uključujući izazivanje požara.

Male grupe Palestinaca su takodje demonstrirale duž granice i jedan je zadobio lakše povrede metkom u nogu.

Bili su to prvi udari na Gazu otkako je vodja desničarske partije Jamina Naftali Benet u nedelju položio zakletvu za novog premijera Izraela. On je i ranije govorio da će odgovor na puštanje balona sa zapaljvim materijalom biti isti kao na raketiranje.

Hamas je prethodno proglasio pobedu posle takozvanog Marša zastava u Jerusalimu tvrdeći da je otkrio novu formulu zastrašivanja Izraela, te da je zato izmenjena ruta kojom su išli učesnici marša podalje od džamije Al Aksa i da je Izrael morao da razmesti dodatne baterije za protivraketnu odbranu.

Marš koji se održava svake godine bio je zakazan za 10. maj, ali je tada prekinut raketnom vatrom iz Gaze posle čega je počeo pomenuti rat.

Pre jučerašnjeg marša pojačana je bezbednost i razmešteno 2.000 policajaca da obezbedi paradu u Jeruslimu, a poslata su i pojačanja na drugu palestinsku teritoriju Zapadnu obalu i izmenjene putanje aviona oko medjunarodnog aerodroma Ben Gurion.

Novi ministar javne bezbednosti Omer Barlev je pohvalio operativni plan ocenivši da je parada završena bez većih incidenata.

Policija je uhapsila 17 Palestinaca kraj Starog grada Jerusalimu jer su bacali kamenice i napadali policajce. Palestinski Crveni polumesec je saopštio da je ranjeno 33 Palestinaca.

indeksonline.rs/Beta