BEOGRAD – DA bi roditelji prestali da pljeskaju decu po zadnjici ili ih šamaraju i lupaju im čvrge, mališani neće morati da čekaju Građanski zakonik, čiji je prednacrt još pre 10 godina predvideo ove zabrane.

NJih donose izmene Porodičnog zakona, na kojima se radi, a o kojima bi poslanici trebalo da se izjasne u drugoj polovini godine.

Ovim izmenama predviđena je potpuna zabrana fizičkog kažnjavanja dece i mogućnost da kažnjeni takvo sankcionisanje prijave centru za socijalni rad. U Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju objašnjavaju da niko neće ići u zatvor, niti će biti lišen roditeljstva ukoliko je ćušnuo kćerku ili sina, ali će roditelji ili usvojitelji morati da prođu edukaciju o nenasilnim metodama vaspitanja u okviru brojnih savetovališta i škola roditeljstva.

U Radnoj grupi za pisanje Građanskog zakonika, koja je formalno prestala sa radom prošlog leta, objašnjavaju da neka rešenja jesu preuzeta iz porodičnog dela tog akta, kao i da je logično da Porodični zakon bude zaseban. Takođe, podsećaju da zabrana fizičkog kažnjavanja deteta proizlazi iz obaveze koju je Srbija preuzela ratifikovanjem Konvencije UN o pravima deteta. Ona izričito predviđa da je svaka država potpisnica dužna da preduzme sve mere da zaštiti dete od svih oblika fizičkog nasilja.

Naš sadašnji Porodični zakon već predviđa da roditelji ne smeju da podvrgavaju dete ponižavajućim postupcima i kaznama koje vređaju njegovo dostojanstvo, i da su dužni da ga štite od takvih postupaka drugih. Takođe, već je predviđeno lišenje roditeljskog prava ako roditelj primenjuje kontinuirano fizičko kažnjavanje, koje se može označiti kao zlostavljanje.

Izmene na kojima se radi ne predviđaju, ipak, neke druge aspekte koje je predviđao GZ. NJima nisu rešena pitanja surogat roditeljstva, usvajanja dece u homoseksualnim zajednicama, medicinski potpomognuto roditeljstvo, oplodnja nakon smrti oca njegovim polnim ćelijama, alimentacioni fond za one čiji neodgovorni roditelji ne učestvuju u njihovom izdržavanju…

Ali jesu promenjene neke odredbe koje se tiču usvojenja deteta. U aktuelnom zakonu roditelj može označiti potencijalnog usvojitelja za svoje dete ako želi da se odrekne roditeljskog prava. U praksi se, međutim, dešavalo da se deca na ovaj način prodaju, pa će ta odredba biti izbačena. Roditelj će moći da predloži, ali ne i da odluči ko će biti staratelj deteta posle njegove smrti.

Menjaju se i starosne granice neophodne da dete izrazi mišljenje u svim sudskim i upravnim postupcima ključnim po njegova prava. Sada to pravo ima ono dete koje je navršilo desetu godinu života, a ubuduće će moći da odlučuje svaki mališan ukoliko razume o čemu je reč, bez obzira na godine.

Izmenama zakona predviđeno je i izbacivanje instituta potpunog ili delimičnog lišenja poslovne sposobnosti. Staratelj više neće moći da odlučuje umesto štićenika, već će mu pomagati da samostalno donosi odluke koje su u njegovom najboljem interesu.

VEĆINA ZEMALJA VEĆ IMA PROPISE

U MNOGIM zemljama fizičko kažnjavanje dece zabranjeno je zakonom. Takva pravila važe u Austriji, Hrvatskoj, Bugarskoj, Rumuniji, Mađarskoj, Grčkoj, na Kipru, u Poljskoj, Nemačkoj, Španiji, Portugaliji, Izraelu, skandinavskim zemljama…

indeksonline.rs/novosti.rs