BEOGRAD – Ministar zdravlja Zlatibor Lonačar rekao je danas da je situacija s korona virusom pod kontrolom i da nema većih problema, a da je jedan od ciljeva da se zdravstveni sitem reorganizuje kako bi se omogućilo lečenje ostalim pacijentima.

Lončar je naveo da je cilj da više od 400 kovid pacijenata bude u bolnicama u Batajnici i Kruševcu, kao i na infektivnim klinikama ustanova koje se time bave, a da se svi kapaciteti zdravstvenog sistema stave na raspolaganje pacijentima koji boluju od drugih bolesti.

“To je sada jedan od naših prioriteta”, rekao je on posle primopredaje šest ambulantnih vozila koje su za zdravstveni sitem Srbije obezbedile SAD.

Prema njegovim rečima, očekuje se da će u narednom periodu glavne teme biti liste čekanja za “ne-kovid pacijente”.

Lonačar nije želeo da prejudicira da li će Krizni štav za borbu protiv virusa korona dodatno ublažiti mere na današnjoj sednici, ali je rekao “da se neće ići u korist svoje štete”.

“Treba da poštujemo sve mere dok su na snazi”, rekao je Lončar koji je ponovo apelovao, posebno na mlade, da se vakcinišu.

Upitan o eventualnom novom talasu virusa na jesen, Lonačar je pozvao sve da ne licitiriju s datumima, jer za to, kako je rekao, nema nikakvih činjenica.

“Ako se što više ljudi vakciniše, virus neće moći da se prenosi s jednog na drugog a ni da mutira”, rekao je on.

Upitan o primanju treće doze vakcine protiv virusa korona, Lončar je rekao da veliki broj zemlja kao i proizvodjači vakcina rade ta ispitivanja.

Prema njegovim rečima, i domaći stručnjaci se bave time jer Srbija ima i kapacitete i ljude.

On je rekao o da postoje dva modela – da se posle devet ili 12 meseci primi treća doza i da se posle 12 meseci prime obe doze, te dodao da će se o tome znati posle analiza i istraživanja.

indeksonline.rs/Beta