BEOGRAD – Formiranje prvog romskog vatrogasnog društva najavljeno je u okviru projekta “Poboljšanje života Roma i Romkinja i drugih marginalizovanih grupa u vreme pandemije kovid-19”, u kojem je učestvovalo 18 gradova i opština, saopštio je danas NALED.

U saopštenju se navodi da udruženja Roma i drugih marginalizovanih grupa u praksi nisu članovi štabova za vanredne situacije, zbog čega je osetljive kategorije neophodno uključiti u sistem zaštite preko lokalnih samouprava i socijalnih službi, kako bi se u kriznim situacijama zaštitila njihova prava.

Radionica je održana u saradnji sa Sektorom za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Projekat kao deo šireg programa Nemačke razvojne saradnje koji sprovodi GIZ, u saradnji sa NALED-om i Asocijacijom koordinatora za romska pitanja.

Izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović naglasila je da je cilj radionice jačanje mehanizama za brzo reagovanje u kriznim situacijama i inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u sistem spasavanja.

“U okviru projekta sprovodimo i 54 zdravstvene radionice i dosad smo posetili 30 romskih naselja, a interesovanje je bilo iznad očekivanja. Pored podizanja svesti o merama preventivne zaštite i imunizacije, projektom je obuhvaćeno i ekonomsko osnaživanje. Kroz koncept ‘Zajedno za zajednicu’ obezbedili smo radno angažovanje za 210 pripadnika ranjivih grupa u šest gradova i opština, poput Roma i Romkinja, osoba sa invaliditetom, žrtava nasilja, samohranih majki i ljudi iz višečlanih porodica”, naglasila je Jovanović.

Državni sekretar Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, koje je podržalo projekat, Ninoslav Jovanović rekao je da je ta institucija osmislila više od 120 mera za podršku osetljivim kategorijama.

“Ministarstvo je obišlo 28 od 29 upravnih okruga i razgovaramo sa lokalnim samoupravama, Nacionalnom službom za zapošljavanje, centrima za socijalni rad, školskim upravama i drugim organizacijama sa kojima je važno da ostvarimo multisektorsku saradnju. Komunikacija izmedju ovih organa je trenutno slabija, a u nju je neophodno uključiti i Rome, kako bi se brže došlo do kvalitetnih rešenja”, rekao je Jovanović.

Direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije “Milan Jovanović Batut” Verica Jovanović istakla je dobru saradnju na terenu sa Asocijacijom koordinatora za romska pitanja i partnerima na projektu u prevenciji kovid-19.

“Informacije o korišćenju zaštitnih sredstava, značaju imunizacije i praktičnim smernicama o preventivnim merama učinili smo dostupnijim izradom vodiča na srpskom i romskom jeziku”, rekla je Jovanović.

Kako je pomenuto na skupu, Asocijacija je pomogla da se više od 10.000 Roma prijavi za vakcinaciju putem Portala eUprava, navedeno je u saopštenju.

Program Nemačka razvojna saradnja “Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa” je medju prvima usmerila aktivnosti na pružanje hitne pomoći romskoj zajednici na terenu.

Mladja menadžerka na programu Sanela Bahtijarević rekla je da su aktivnosti bile najpre usmerene na informisanje o virusu, ali i na zadovoljenje bazičnih potreba, te je u 18 jedinica lokalne samouprave dodeljeno više od 24.000 prehrambenih i higijenskih paketa za preko 5.000 romskih i drugih marginalizovanih porodica.

“Takodje, na samom početku pandemije podržani su lokalni štabovi za vanredne situacije distribucijom IT opreme koja im je nedostajala, a ovom radionicom nastavljamo da podržavamo jačanje koordinacije i saradnje izmedju sistema zaštite i spasavanja i mehanizama za inkluziju Roma”, rekla je Bahtijarević, saopštio je NALED.

indeksonline.rs/Beta

Prethodni tekstPrva stranka u Bosni i Hercegovini zasnovana na islamskim principima
Sledeći tekstRekordnih 46,6 stepeni u Kanadi