BEOGRAD – Prvi ugovori o zameni vrata i prozora, spoljnoj izolaciji kuća i stambenih zajednica, promeni kotlova za grejanje, biće sa gradjanima potpisani u avgustu, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike Zoran Lakićević.U današnjem saopštenju ministarstva se navodi Lakićevićeva izjava za TV Vesti da su donošenjem seta zakona iz oblasti rudarstva i energetike, stvoreni uslovi za realizaciju projekta kojim će se smanjiti potrošnja električne i toplotne energije.

On je dodao i da je Zakonom o racionalnoj upotrebi energije i energetskoj efikasnosti predvidjeno formiranje Uprave za energetsku efikasnost, preko koje će se obezbediti i dodatna sredstva za finansiranje projekta.

“Posle potpisivanja ugovora sa Ministarstvom, što će biti sledeće nedelje, lokalne samouprave će raspisati dva javna poziva. Jedan za kompanije koje će učestvovati u radovima, a drugi prema zainteresovanim gradjanima. Ministarstvo i lokalna samouprava obezbeđuju 50 odsto, a drugu polovinu plaćaju građani, što je za prosečan stan oko 50.000 dinara”, kazao je Lakićević.

Prema njegovim rečima, kada lokalne samouprave naprave spisak kompanija, gradjani će moći da odaberu jednu od njih i da se onda prijavljuju opštini.

“Jedan od uslova za kompanije je da garantuju cene dok se bude sprovodio program. Takođe, moći će da se prijave i stambene zajednice, za šta će biti potrebna odluka većine stanara. Više od 60 lokalnih samouprava ispunjava uslove za ovaj projekat, bilo je veliko interesovanje, znatno više nego što smo očekivali”, rekao je Lakićević.

indeksonline.rs/Beta