SARAJEVO – Osnivačica Fonda za humanitarno pravo (FHP) iz Beograda Nataša Kandić smatra da je vrlo važno da je “konačno došao taj dan” i da je “doneta konačna, pravosnažna presuda Ratku Mladiću”, kojom je mu je potvrđena kazna doživotnog zatvora.

Prema njenim rečima, nema razloga za neko nezadovoljstvo, bez obzira na to što presudom nije potvrđeno postojanje genocida na širem prostoru BiH.

Ona je u razgovoru za Radio Sarajevo ocenila da je presudom “smanjen prostor za nove laži, za nove političke intepretacije, za postojeće inteprtacije, za negiranje zločina”.

Tvrdi da su presudom utvrđene čvrste činjenice kada su u pitanju, kako je rekla, “genocid u Srebrenici” i kada s u pitanju jednako teški zločini kao što je istrebljenje, deportacije i prisilno premeštanje.

“Da li ćemo u ovom trenutku sve te činjenice iskoristiti kao najjače oružje protiv negiranja genocida, ili ćemo ih uzeti za loše stvari koje postoje za pravdanje, za nastavak jedne političke klime, gde više komplimenata i hvale ima na račun osuđenih za zločine, nego razumijevanje i brigu za žrtve zločina za koje su te osobe osuđene, to je pitanje”, zaključila je Kandić.

indeksonline.rs/Tanjug