BERLIN – Nemačko ministarstvo zdravlja je najavilo da će se “uhvatiti u koštac” sa prevarama u centrima za testiranje na korona virus, putem sprovođenja inspekcija i smanjenja iznosa koji država nadoknađuje tim centrima po testu.

Takva najava je usledila nakon što se u nemačkim medijima pojavila informacija da su ovi centri naplaćivali državi više testova od broja koji su obavili, zbog čega je vlada u Berlinu obećala da će pooštriti ograničenja u borbi protiv prevara, prenosi agencija Rojters.

Naime, ovi centri od države naplaćuju 18 evra po testu. Nemačku su ovi testovi samo u aprilu i maju koštali preko 660 miliona evra.

Nemačko ministarstvo je sada najavilo da će smanjiti iznos koji nadoknađuje po testu na 12,50 evra (15,20 dolara) sa aktuelnih 18 evra. Od toga je 8 evra za obavljanje testa, a 4,50 evra za materijal, prema nacrtu novog zakona o testiranju koji sada moraju odobriti druga ministarstva.

Rojters navodi da testiranje zauzima centralni deo u strategiji Nemačke za obuzdavanje korona virusa.

Budući da je nemačka privreda na proleće ponovo počela da se otvara, negativan test na korona virus, ne stariji od 24 sata, potreban je ako želite da ručate u restoranima, sedite u kafićima ili kupujete u ne-esencijalnim prodavnicama.

Od 1. marta, Nemci imaju pravo na najmanje jedan besplatan test nedeljno, zbog čega su centri za testiranje počeli da “niču kao pečurke” u barovima, kioscima i umetničkim galerijama.

Nemačka je danas prijavila skok broja novozaraženih korona virusom za 3.187, na ukupno 3.709.129, prema podacima “Robert Koh” Instituta za zarazne bolesti.

indeksonline.rs/Tanjug