BEOGRAD – Mesečni iznos naknade zarade za vreme porodinjskog odsustva ne može biti manji od minimalne zarade utvrđene na dan početka ostvarivanja tog prava, najvažnija je izmena Zakona o izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, koji je nedavno usvojila Vlada Srbije i koji je ušao u skupštinsku proceduru.

Prema novom zakonskom rešenju, porodilje više ne mogu primati naknadu manju od minimalca koji je bio utvrđen pre početka porodiljskog odsustva.

Svaka zaposlena žena za vreme porodiljskog odsustva, koje traje od dana njegovog otpočinjanja, 28 dana pre termina za porođaj do tri meseca života deteta, ostvarivaće naknadu zarade u visini minimalne zarade utvrđene na dan otpčinjanja odsustva.

Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, posle usvajanja predloga izmena, ostale naknade po osnovu rođenja, nege deteta i posebne nege deteta, može ostvariti i majka koja je u periodu od 18 meseci pre rođenja deteta bila poljoprivredni osiguranik.

Unapređena je i podrška roditeljima koji imaju bolesno dete, pa je tako brisana odredba kojom nije bilo moguće istovremeno korišćenje prava na naknadu zarade za vreme odsustva sa rada radi posebne nege deteta i dodatka za pomoć i negu koje dete ima po osnovu invaliditeta. Sada roditelji ova prava mogu koristiti istovremeno, odnosno kumulativno.

Od 1. januara 2022. godine zaposlene žene, žene koje samostalno obavljaju delatnost ili su angažovane po osnovu fleksibilnih oblika rada, a ostvaruju prihode koji su veći od tri prosečne zarade u Srbiji, moći će da ostvare naknadu zarade i ostale naknade u visini do pet prosečnih zarada u Srbiji na dan otpočinjanja odsustva.

indeksonline.rs