NJUJORK – Cena bitkoina je ponovo pala danas na svetskim kripto tržištima usled nastavka euforične rasprodaje digitalnih valuta.

Najveća svetska kriptovaluta je izgubila do 11 časova pre podne po istočnoameričkom vremenu 11 procenata vrednost, spustivši se na 31.6529 dolara, prema podacima Kin Metriksa, prenosi CNBC.

Visoke gubitke beleže i manji digitalni novčići, pri čemu je eter pao za skoro 13 procenata na 2.368 dolara, a XRP je za više od 12 odsto.

U aprilu 2021, izgledao je da će ovo biti godina uzleta za digitalnu imovinu, pri čemu je bitkoin prvi put ikada dostigao nivo od 60.000 dolara. Ipak, nedavni pad cena poljuljao je poverenje na kripto tržištima. Bitkoin je prošlog meseca potonuo na skoro 30.000 američkih dolara, a trenutno je u padu za skoro 50 procenata u odnosu na svoj istorijski rekord.

Vrednost ovog digitalnog novčića je u odnosu na početak godine sada veća za samo 9,0 posto, ali je i dalje više nego utrostručena u poređenju sa cenom od pre godinu dana

Konkretan razlog novog talasa rasprodaje nije jasan, navodi CNBC ali napominje da ga je možda izazvala zabrinutosti u vezi sa sigurnošću kriptovalute nakon što su američki zvaničnici uspeli da povrate veći deo otkupnine plaćene hakerima koji su prošlog meseca izveli sajber napad na naftovod Kolonijal Pajplajn u SAD-u.

Prema sudskim dokumentima, istražitelji su uspeli da pristupe lozinki za bitkoin novčanik jednog od hakera. Novac je vratila nedavmo formirana radna grupa u Vašingtonu, koja je uspostavljena u okviru vladinog odgovora na rast sajber napada.

indeksonline.rs