BEOGRAD – Poslanici vladajuće koalicije ocenili su danas da je presuda Ratku Mladiću “sramna”, ali i očekivana, jer je Haški tribunal “politički sud”.

Poslanik SNS Aleksandar Marković rekao je da od ukupnog broja optuženih lica u Hagu, 68 odsto čine Srbi, dodajući da je još gora situacija kada je reč o procentu osuđenih Srba.

“Kada je reč o broju godina, Srbi su ukupno osuđeno sa sedam doživotnih i 967,5 godina zatvora. Taj broj je i veći ako dodamo godine osuđenih Srba u postupcima i procesima koji su transferisani pravosuđu BiH”, istakao je Marković.

Marković je ocenio da se i danas nastavlja politika koja za cilj ima pokušaj da se Srbi predstave kao jedini krivci za sve što se dešavalo u bivšoj Jugoslaviji i jedini odgovorni za zločine koji su se dogodili.

“Sve što se dešava poslednjih dana govori o priticima koji se vrše prema predsedniku Republike Aleksandru Vučiću i siguran sam da će se nastaviti zato što on vodi državotvornu i odgovornu, a najviše politiku zaštite nacionalnih interesa naše države”, rekao je Marković.

Marković je u Skupštini Srbije pročitao spisak svih Srba koji su osuđeni u Hagu.

Poslanik SNS Ðorđe Dabić je ocenio da je “juče bio težak dan za srpski narod”.

“Sramna presuda generalu Mladiću je samo dokaz da je Haški tribunal jedan politički sud, koji je stvoren da izvrši reviziju istorije i da srpski narod optuži da je vršio zločine, dok su svi drugi oslobođeni”, rekao je on i dodao da je sramno što su juče sa slobode i Gotovina, i Haradinaj i Naser Orić i “svi krvnici” srpskog naroda mogli da gledaju izricanje presude srpskom general Ratku Mladiću.

Dabić je rekao da je Republika Srpska legat svih ljudi koji su se borili i izginuli, navodeći da je 20.000 mladića dalo svoj život u temelje RS, a njihov predvodnik je, kaže, bio Ratko Mladić.

“Zato smo svi bili tužni zbog činjenice da gledamo kako se nad jednom stranom vrši revizija istorije, dok se druga strana oslobađa krivice i da za srpske žrtve nema pravde”, rekao je Dabić.

Poslanik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma ocenio je da presuda Mladiću govori da se sudi samo Srbima u Hagu, ističući da je takva presuda očekivana.

“To je politički sud, a ne sud prvade”, ocenio je Marković i dodao da se Srbija bori argumentima i činjenicama.

Srbija, kaže Marković, više nikada ne sme da ratuje, i ono što je za Srbiju važno jeste da je zemlja danas vrlo poštovana kao ekonomski stabilna država.

Šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije, Ðorđe Milićević, veći deo svog govora takođe je posvetio Mladiću, rekavši da je “presuda sramna”.

indeksonline.rs/Tanjug