BEOGRAD – Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić poručio je danas da je zadovoljan odlukom Kriznog štaba da dozvoli proslavu maturskih večeri, kao i da se relaksira održavanje ekskurzija i nastave u prirodi, navodeći da će vremenski okvir za njihovu realizaciju zavisiti od organizacija škola.

“Važno je što smo u mogućnosti da sprovodimo te aktivnosti. Verovatno je da će se ekskurzije u najvećem broju dešavati od jeseni”, rekao je Ružić novinarima, posle sastanka sa ministarkom za obrazovanje i nauku Severne Makedonije Milom Carovskom.

Ružić je rekao da će ministarstvo predstavljati “kontrolni mehanizam” u tom slučaju i da će se korespondirati sa planom i programom rada svih škola.

Ministarstvo prosvete uputiće sutra dopise školama po pitanju realizacije nastave u prirodi, ekskurzija i maturskih proslava, a na osnovu odluke Vlade Srbije i preporuka Kriznog štaba, donetih juče.

Neophodno je da škola donese izmene odgovarajućih školskih dokumenata i uskladi termine, objekte i destinacije realizacije ekskurzija i nastave u prirodi.

Preporuka je da se prilikom njihovog planiranja i realizacije, prednost da odeljenjima 4. i 8. razreda osnovnih škola i završnim razredima srednjih škola.

Ministarstvo preporučuje organizaciju ekskurzija i nastave u prirodi i sa manjim procentom učenika od propisanog, ne manje od 50 odsto, a takva okupljanja u ovoj godini za srednjoškolce ne smeju biti organizovane u inostranstvu.

indeksonline.rs