BEOGRAD – Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić najavio je danas da će testovi za osmake na prijemnom ispitu krajem juna biti lakši i da će biti više pitanja na zaokruživanje, ali i poručio je da će svaka zloupotreba biti procesurana i najstrože kažnjena.

Ružić je rekao da će testovi biti refleksija onih obrazovnih sadržaja koji su prenošeni u procesu sticanja znanja u vanrednim okolnostima, kao i da će biti lakši nego u nekim regularnim uslovima.

“Sama struktura testova je takva da ce biti mnogo više nego ranije onih pitanja na zaokruživanje i u tom smislu je lakše. Uvek je intencija da završni testovi budu lakši od probnih završnih testova koji su održani 9. i 10. aprila”, kazao je ministar za RTS.

Apelovao je na roditelje da ne podižu tenzija deci i da se relaksirano pristupi testu.

“Bilo je sasvim dovoljno vremena, mislim da nema razloga niti za tremu niti za nervozu”, naglasio je Ružić.

Na pitanje kako se testovi čuvaju, ministar kaže da je stepen bezbednosti na najvišem mogućem nivou.

“Mi smo digitalizovali u velikoj meri još više taj proces, decentralizovali smo skeniranje i pregledanje samih testova na sedam punktova u centralnoj Sriji i jedan punkt na teritoriji KiM”, objasnio je ministar.

Ukazao je da su svi testovi već zapakovani i spremni, kao i da svaki ima svoju šifru.

“Do distribucije se čuvaju u nadležnom Zavodu. Doći će možda do nekih malih pomeranja u odnosu na brojno stanje same dece zbog nekih premeštaja, ali ne očekujem bilo kakve probleme”, rekao je ministar.

Naglasio je da će svaka zloupotreba biti najstrože kažnjena” i

da odgovornost nose direktori.

“Naravno i oni nastavnici iz tih škola koji budu zaduženi za kontrolu sprovodenja samog testa. U onim školama gde je manje od 50 učenika moguce da se organizuju testovi i u svecanoj sali ili fiskulturnoj, gde ih ima više po ucionici ce biti 12 ucenika sa dva kontrolora”, rekao je Ružić.

“Svako onaj ko pomisli da pod mantrom ”ljudski faktor je zakazao” pokuša da zloupotrebi tu cinjenicu da dolazi u dodir u neko kratko vreme sa testom, svakako ce biti procesuiran i najstrože kažnjen”, naveo je ministar.

Objasnio je testove čuva policija, kao i da će 24 sata pred samo polaganje 23. juna biti dopremljeni na punktove.

indeksonline.rs