BEOGRAD/STRAZBUR – Generalna sekretarka Saveta Evrope Marija Pejčinović Burić je danas u Strazburu rekla da su nacionalne manjine bile posebno obespravljene tokom pandemije korona virusa jer nisu imali pristup informacijama na svom jeziku, a nekima su bila uskraćena i osnovna sanitarna sredstva.

“Da bi informacije o javnom zdravlju došle do pripadnika nacionalnih manjina, treba da im budu dostupne i razumljive. Medjutim studija radjena prošle godine je pokazala da jedan broj država članica nije na regionalnim ili manjinskim jezicima pružao informacije u vezi sa korona virusom, zdravstvene savete i usluge”, rekla je ona.

Na otvaranju konferencije u Strazburu ;”Norme i standardi Saveta Evrope o pravima nacionalnih manjina: rezultati i izazovi”, u okviru madjarskog predsedavanja Komitetom ministara Saveta Evrope, ;Pejčinović Burić ;je naglasila da su tokom pandemije uloženi napori u borbi protiv govora mržnje i dezinformacija.

Pripadnicima manjina je bio ograničen pristup onlajn školovanju na njihovim jezicima, a, kako je istakla, posebno su bili pogodjeni Romi.

“Mnogima je bio uskraćen jednak pristup zdravstvenoj zaštiti, čak i osnovnim sanitarnim uslovima, kao što je tekuća voda”, rekla je Pejčinović Burić.

Tokom pandemije, rekla je ona, dodatno su bile naglašene predrasude, zanemarivanje i diskriminacija.

Na ;konferenciji o pravima nacionalnih manjina su učestvovali i članovi delegacije Srbije u Parlamentarnoj skupštini te evropske organizacije.

Cilj konferencije je bio da se procene dostignuća i identifikuju preostali izazovi na polju zaštite prava manjina u Evropi.

Tri panel diskusije su bile usmerene na instrumente Saveta Evrope za zaštitu nacionalnih manjina i procedure nadzora.

Razmotrena su iskustva Parlamentarne skupštine Saveta Evrope i Evropskog suda za ljudska prava, kao i rezultati reforme dva mehanizma nadzora za nacionalne manjine i manjinske jezike.

indeksonline.rs/Beta

Prethodni tekstŠekler: Korona virus će opet naći sve ljude, zaštićeni će biti samo vakcinisani
Sledeći tekstNovopazarac koji je uhapšen zbog krađe automobila u Tutinu osumnjičen za još tri teške krađe