NOVI PAZAR/BEOGRAD – Narodni poslanici poslaničkog kluba “ Ujedinjena dolina – SDA Sandžaka” u Skupštini Srbije, su danas predali Rezoluciju o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici.

Tim povodom na današnjoj Press konferenciji u Skupštini Srbije u Beogradu, govorio je narodni poslanik SDA Sandžaka Enis Imamović.

Obraćanje narodnog poslanika Imamovića prenosimo u cjelosti:

“Upravo su poslanici poslaničkog kluba “Ujedinjena dolina-SDA Sandžaka“ još jednom predali Skupštini Srbije prijedlog da se po hitnom postupku usvoji Rezolucija o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici.

Nakon potvrđivanja, odnosno pravnosnažnosti svih presuda Haškog tribunala za genocid nad Bošnjacima, svako dalje negiranje genocida, njegovo veličanje, kao i veličanje osuđenih ratnih zločinaca i zločina, od strane najviših političkih predstavnika srpskog naroda i države Srbije, zapravo predstavlja njegovu najveću kolektivizaciju.

Dakle, od danas je odgovornost na svim političkim predstavnicima srpskog naroda, da se svojim ponašanjem i djelovanjem, opredijele da li je u Hagu presuđeno pojedincima ili čitavom narodu.

Nakon jučerašnje pravosnažne presude ratnom zločincu Ratku Mladiću, te prethodnih presuda Radovanu Karadžiću i drugim zločincima, članovima udruženog zločinačkog poduhvata, kojom je potvrđen genocid nad Bošnjacima, stekli su se uslovi da se u Srbiji po hitnom postupku usvoji Rezolucija o genocidu u Srebrenici.

Ova Rezolucija između ostalog predviđa najoštriju osudu genocida u Srebrenici, ali i zabranjivanje njegovog negiranja i veličanja ratnih zločinaca i drugih ratnih zločina.

Ova Rezolucija takođe predviđa i uvođenje lekcija u obrazovnom sistemu Srbije kojim bi se mlađim generacijama stvorila svijest da se genocid i drugi ratni zločini ne isplate.

Politika koja je dovela do genocida mora biti adekvatno osuđena na njenom izvoru, a svi rezultati takve politike poništeni, kako bi buduće generacije mogle u miru graditi svoju sretnu sadašnjost i sigurnu budućnost.

Jedino tako se može zaustaviti ponovno stvaranje svijesti da se interesi jednog naroda i jedne države mogu ostvarivati na štetu drugog naroda i druge države.

Priznavanje, osuda i zabrana negiranja genocida je prvi korak kojim će Srbija pokazati da li zaista iskreno želi graditi dobre odnose sa Bosnom i Hercegovinom, ali i odnose između srpskog i bošnjačkog naroda.

indeksonline.rs

Prethodni tekstKAKAV USPEH! Jokić proglašen za MVP NBA lige
Sledeći tekstPoslanici stranke Aleksandra Vučića: Presuda “sramna”, tribunal “politički sud”