BEOGRAD – Socijaldemokratska partija Srbije predložila je da se u narednom periodu fizička i pravna lica izjednače kada je u pitanju plaćanje cena komunalnih usluga i kazni, jer bi, kako ocenjuje, to bio podsticaj za privredni razvoj od koga bi svi imali koristi.

“Bez obzira što gradski budžeti zavise od ovih prihoda jedno je sigurno – smanjenje nameta privrednicima dovelo bi do bržeg privrednog rasta. To bi za sobom omogućilo otvaranje više radnih mesta, veći protok novca i drugih prednosti, od kojih bi i državna administracija i privreda imala višestruku korist”, objašnjava se u saopštenju stranke.

SDPS ukazuje da bi se na taj način stvorio ambijent u kome gradska vlast izlazi u susret privredi, a privrednici bi, uz predložene mere, doprineli razvoju grada i rastu kvaliteta života u njemu.

“Kako bi se izbegla zloupotreba ove mere, pravna lica bi za ponovljeni prekršaj plaćala uvećane kazne i tako bismo obezbedili da lokalna samouprava ne bude oštećena”, navodi SDPS.

Smatraju i da usluge i kazne ne treba da zavise od toga ko koristi usluge ili čini prekršaj, već da se određuju u odnosu na veličinu usluge, odnosno visinu prekršaja koji je napravljen.

Sa druge strane, kriza izazvana pandemijom korona virusa uticala je i na velike i male privrednike i zato SDP Srbije predlaže ovu podsticajnu meru, kako bismo im pomogli da se stabilizuju nakon teške godine za nama, navodi se u saopštenju.

indeksonline.rs