BEOGRAD – Ministarstvo zdravlja dostavilo je Prvom osnovnom tužilaštvu u Beogradu dokaze o nezakonitom radu još dva lažna doktora za koja se sumnja da su u “divljim ordinacima” po privatnim stanovima unakazili više desetina pacijenata. Kako za “Blic” potvrđuju u Prvom tužilaštvu obe prijave stigle su ove godine i poslate su uz zahtev za prikupljanje potrebnih ovlašćenja policiji.

Kako saznaje Blic.rs, dva lažna doktora koje policija trenutno istražuje su Katarina Saveljić koja radi u “Estetskom centru Kataleja” i Aleksandra Paunović, vlasnica “Alex beauty studija” u Beogradu.

Međutim, kako prenosi list Informer, tužilaštvima su dostavljeni i dokazi protiv još šest lažnih doktora koji su vršili estetske korekcije nad klijentima bez dozvola za takav rad. Na ovom spisku, prema navodima lista Informer, nalaze se i Olgica Lončar, vlasnica salona “Solotubellezza”, Nemanja Simić iz “Neoderm skin klinke”, Kristina Radisavljević, vlasnica “K beauty and academy”, Aleksandra Bjelica – “Saška beauty centar” i Olivera Joksimović – “Royal beauty studio”.

Prema navodima ovog lista svi oni su se lažno predstavljali kao doktori i na pacijentima vršili razne estetske tretmane i hirurške intervencije, iako nemaju završen medicinski fakultet.

Antikorupcijski tim Ministarstva zdravlja utvrdio je da niko od njih nema licencu Lekarske komore, dozvolu za rad, niti da se njihove “ordinacije” nalaze na spisku ustanova koje mogu da obavljaju zdravstvenu delatnost.

Svi ovi lažni doktori svoje “ordinacije” i estetske centre otvarali su u luksuzno opremljenim stanovima u centru Beogada ili drugim elitnim krajevima poput Senjaka i Dedinja kako bi njihov posao pacijentima delovao što uverljivije.

Kako navodi Informer, sastanci sa pacijentima su se neretko prvo dogovarali u kafićima, a tek onda, nakon što se uvere da nije u pitanju nezadovoljan pacijent ili inspekcija, sprovodili u prostorije svojih salona.

Lažni doktori su na ovaj način zaradili ogroman novac, pošto su intervencije naplaćivali i po 2.000 evra, a pojedini pacijenti su umesto obećanog ulepšavanja dobili trajne ožiljke.

Uhapšena barbi “doktorka” i estetski kasapin

U poslednjih desetak dana u Beogradu su uhapšena dva vlasnika estetskih salona koji su bez dozvola i znanja unakazili više od 10 pacijenata.

Prvo je uhapšen estetski kasapin Sava Knežević, inače maser iz Batajnice, koji je u samom centru Beograda otvorio luksuznu ordinaciju koju je ukrasio sa brojnim diplomama koje su pacijentima delovale uverljivo, pa nisu ni slutili da Knežević doslovno na njima eksperimentiše. Sve dok im se nakon intervencije nisu pojavile jezive rane, trajna oštećenja, otoci… Tek tada su shvatili da su prevareni.

Nekoliko dana kasnije uhapšena je i Olgica Markanović, vlasnica salona koji je radio na Senjaku i u Banjaluci, a i ona je osumnjičena za nadrilekarstvo i određeno joj je zadržavanje zbog sumnje da je izvršila krivična dela teško delo protiv zdravlja ljudi, nadrilekarstvo i nadriapotekarstvo i neovlašćeno bavljenje određenom delatnošću.