BEOGRAD – Srbija je ocenjena kao jedna od evropskih zemalja sa najvišim stopama učestalosti pušenja, gde trećina odraslih konzumira cigarete i druge duvanske proizvode, saopštio je pokret “Balkan bez duvana” danas, povodom Svetskog dana bez duvana.

Federacija BiH je na korak od usvajanja novog zakona koji predviđa zabranu pušenja u zatvorenim javnim prostorima, kafićima i restoranima, a Srbija na taj način ostaje jedina zemlja u regionu koja nije uskladila svoje zakonodavstvo sa EU i potrebama građana, upozoravaju iz pokreta.

„Komisija za kontrolu upotrebe duvana je još 2010., kada je usvajan Zakon o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu, predložila potpunu zabranu pušenja u svim javnim zatvorenim objektima. Predlog, nažalost, nije usvojen, već je nađeno polurešenje: da ugostiteljski objekti, ako su veći od 80 metara kvadratnih, odrede delove za pušače i nepušače“, rekla je neuropsihijatrica i načelnica službe bolničkog lečenja Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti Snežana Alčaz.

Ona je dodala da između tih delova uglavnim ne postoji nikakva pregrada, pa su svi podjednako izloženi duvanskom dimu.

„Zakon o potpunoj zabrani pušenja bi pomogao da gosti ne budu izloženi sekundarnom i tercijarnom pušenju, ali i u očuvanju zdravlja zaposlenih u ugostiteljstvu“, rekla je Alčaz.

Pokret je pozvao građane da doprinesu podizanju svesti o škodnim i smrtonosnim posledicama korištenja duvana i izloženosti duvanskom dimu, a relevantne institucije da zakonodavstvo koje reguliše kontrolu duvana usklade sa pravnom stečevinom Evropske unije.

Ove godine 31. maj se obeležava pod sloganom „Obećanje za prestanak pušenja“.

Zemlje članice Svetske zdravstvene organizacije obeležavaju ovaj dan s ciljem fokusiranja pažnje relevantnim ustanovama, civilnom društvu i građanima na pandemiju pušenja u svetu, navodi se u saopštenju pokreta.

Po poslednjim dostupnim podacima Svetske zdravstvene organizacije, za 2018 godinu, Srbija je s 40,6 odsto pušača među stanovništvom starijim od 15 godina, bila čak sedma u svetu, iza Naurua (52 odsto), Kiribatija, Tuvalua, Mjanmara, Čilea i Libana.

Osmi u svetu je bio Bangladeš, na devetom mestu je bila Grčka, deseta Bugarska, iza nje BIH, Hrvatska na 18. mestu, Turska na 30, Albanija na 31, Rusija na 36. mestu, Nemačka na 37, Rumunija na 52, SAD na 57, Italija na 69, Slovenija na 72, Japan na 76. mestu u svetu po procentu pušača među stanovništvom starijim od 15 godina.

Po tom kriterijumu najmanje pušača među zemljama sveta je u Gani (3,7 odsto), a ispred nje su s neznatno više pušača Etiopija, Nigerija, Sao Tome i Prinsipe, Panama, Eritreja, Benin, Togo, Kolumbija i Haiti.

indeksonline.rs/Beta

Prethodni tekstSTRAŠNO! Ovo je nadrilekarka koja je unakazila brojne žene (FOTO)
Sledeći tekstU toku potraga za najbližim saradnikom Velje Nevolje