BEOGRAD – U okviru združene taktičke vežbe sa bojevim gađanjem „Munjeviti udar 2021“, jedinice Vojske Srbije realizuju intenzivne aktivnosti u dnevnim i noćnim uslovima na poligonima širom zemlje, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane.

U ovoj fazi vežbe, kako se navodi u saopštenju, jedinice kopnene vojske, vazduhoplovstva, padobranci, te pripadnici 72. brigade za specijalne operacije uvežbavaju zadatke na kopnu, vodi i u vazdušnom prostoru.

Operacije se izvode na Rtnju, Pešterskoj visoravni, u Deliblatskoj peščari, na Tisi kod Titela i poligonima „Pasuljanske livade”, „Međa”, „Orešac” i „Borovac”.

Dejstva izvode jedinice svih rodova Vojske Srbije, uz podršku opštih i logističkih službi, a na vežbi se koriste tenkovi, borbena vozila, artiljerijski sistemi i oruđa, brodovi, avioni, helikopteri, daljinski pilotirani vazduhoplovi, PVO sistemi, besposadne platofrme i široka paleta pešadijskog i naoružanja specijalnih jedinica.

Vežba se izvodi radi provere borbene gotovosti snaga Vojske Srbije i unapređenja osposobljenosti komandi, jedinica i ustanova Vojske Srbije za odgovor na izazove, rizike i pretnje po bezbednost zemlje, navodi se u saopštenju.

indeksonline.rs