BEOGRAD – Sednica Kriznog štaba, na kojoj će biti analizirana trenutna epidemiološka situacija, počela je oko 16.50.

Očekuje se da će Krizni štab doneti odluku o dodatnom popuštanju mera, a pre svega, kako prenose mediji, u vezi sa održavajem matura, svadbi i drugih proslava i okupljanja, uz određene epidemiološke mere.

Ranije danas ministar prosvete Branko Ružić izjavio je da očekuje da na Štab donese odluku da se održe maturske večeri, u skladu sa poznatom regulativom, kao i zdravstvenim preporukma, jer je to najznačajni dan u životima svih malih i velikih maturanata.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je danas da će nadležni maksimalno izaći u susret koliko mogu u popuštanju mera, ali da je sigurno da se neće ići u korist sopstvene štete.

“Jedna od tema biće i stanje u zdravstvenom sistemu, epidemiolozi će reći svoje viđenje, na osnovu brojki, i budite sigurni da ćemo maksimalno što možemo da izađemo u susret – izaći, ali nećemo ići u korist svoje štete da nam se prerano opuštanje ne bi vratilo kao bumerang u vidu većeg broja zaraženih”, rekao je Lončar.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je da je Grad Beograd pripremio nekoliko zahteva koje je uputio Kriznom štabu u vezi sa popuštanjem mera – da se produži radno vreme ugostiteljskim objektima do jedan sat posle ponoći, kao i da se dozvole izvođenje nastave u prirodi i proslave matura, uz poštovanje svih protokola.

Inače, u Srbiji su u poslednja 24 časa registrovana 124 novozaražena korona virusom, preminulo je osam osoba, a od ukupno 461 hospitalizovanog na respiratorima su 24 osobe.

indeksonline.rs