HAG – Sud u Hagu, odnosno Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove, danas je izrekao konačnu, pravosnažnu presudu balkanskom krvniku Ratku Mladiću. Osuđen je na doživotnu kaznu zatvora.

Ovaj ratni zločinac, koji je bio glavnokomandujući Vojske Republike Srpske, danas je u konačnoj presudi, posle koje nema žalbe, proglašen krivim po 10 od ukupno 11 tačaka optužnice.

Ratko Mladić je kriv po tački 2: Kriv je zbog genocida u Srebrenici.

Ratko Mladić je zajedno s drugima formulisao zajednički cilj da se bosanski muslimani u Srebrenici eliminišu ubijanjem muškaraca i dečaka i prisilnim odvođenjem žena, dece i dela starijih muškaraca. U danima koji su usledili pogubljeno je više od 8.000 muškaraca i dečaka na različitim lokacijama, dok su žene, deca i deo starijih muškaraca proterani.

Kriv je po tački 3 za progone.

Opštine za koje se Ratko Mladić tereti za progon su Banja Luka, Bijeljina, Foča, Ilidža, Kalinovik, Ključ, Kotor Varoš, Novi Grad, Pale, Prijedor, Rogatica, Sanski Most, Sokolac, Trnovo i Vlasenica, kao i progon iz Srebrenice.

Cilj progona je trajno uklanjanje muslimana i Hrvata u periodu od 12. maja 1992. do 30. novembra 1995. godine, tvrde tužioci, navodeći da su gradovi i sela napadani s namerom preuzimanja vlasti.

Kriv je po tačkama 4, 5 i 6 i to zbog istrebljenja i ubistava

Kriv je za zločine istrebljivanja i ubistava, koji su bili deo cilja sva tri udružena zločinačka poduhvata za koja je optužen Ratko Mladić – “uklanjanje nesrpskog stanovništva iz područja na koja su Srbi polagali pravo, širenje terora među civilnim stanovništvom Sarajeva i provođenje kampanje snajperskog delovanja i granatiranja; eliminacija bosanskih muslimana iz Srebrenice, kao i prisilno odvođenje žena, dece i dela starijih muškaraca”.

Kriv je za tačke 7 i 8 koje podrazumevaju deportacije i nehumana dela

Ova tačka optužnice uključuje hapšenje bez naloga, mučenje, ubijanje, silovanje, razaranje kuća, spomenika kulture i sakralnih objekata. Naterali su muslimane i Hrvate na beg iz svojih domova i mesta. Drugi su fizički proterani, navode tužioci. Do kraja 1992. godine većina nesrpskog stanovištva prisilno je raseljena, deportacije i nehumana dela nastavljeni su sve do kraja rata 1995. godine.

Kriv je i za tačke 9 i 10 zbog terorisanja i protivpravnog napada na Sarajevo

Od aprila 1992. godine pa do kraja rata Sarajevo je granatirano i snajperisano. Hiljade civila svih uzrasta je ubijeno ovakvom kampanjom. Ratko Mladić je bio učesnik ovog udruženog zločinačkog poduhvata sa ciljem širenja terora među civilnim stanovništvom Sarajeva.

Kriv je i po tački 11 i to zbog uzimanja vojnika UN-a za taoce

Nakon što su 25. i 26. maja 1995. godine NATO snage izvršile vazdušne napade na vojne ciljeve VRS-a, sprske snage su zarobile više od dve stotine pripadnika mirovnih snaga i vojnih posmatrača UN-a na različitim lokacijama, a neki od njih su maltretirani. U junu 1995. godine pripadnici mirovnih snaga i vojnih posmatrača su razmenjeni u nekoliko navrata.

Mladić je oslobođen samo po tački 1, kao i u prvostepenoj presudi koja se odnosi na optužnicu za genocid u Prijedoru, Sanskom Mostu, Kotor Varoši, Ključu, Vlasenici i Foči.

Zločinac Ratko Mladić ima 78 godina, a u narednim mesecima biće poznato u kojem zatvoru će provesti ostatak života, a do tada će ostati u pritvorskoj jedinici u Hagu.

indeksonline.rs/klix.ba

Prethodni tekstMuškarac ošamario predsednika Francuske (VIDEO)
Sledeći tekstFajzer počinje testiranje vakcine na mlađima od 12 godina