BEOGRAD, 22.juna (Tanjug) – Potpredsednik Narodne skupštine i poslanik SPP-US S Muamer Zukorlić, izjavio je danas da ta poslanička grupa podržava predsednika Aleksandra Vučića da, u pregovorima o Kosovo i Metohiji u punom političkom, državnom i nacionalnom kapacitetu, traži rešenje kosovskog problema koje će, kako kaže, biti održivio i koje se može definisati kao dogovor.

Zukorlić je u Skupštini Srbije, na sednici na kojoj je predsednik Vučić poslanicima podneo izveštaj o KiM, rekao da je svestan da se to rešenje ne može nazvati konačnim rešenjem, ali da je postizanje određenog dogovora neophodno i da će postizanje svim građanima omogućiti ”pad osećaja depresije, beznađa i energije koja se razliva u pogrešnom smeru”.

”Mali narodi retko mogu silom da postignu svoje cilejve, ostaje im da svu snagu usredsrede na pamet, mudrost, taktičnost i znanje”, rekao je Zukorlić.

Zahvalio je Vučiću na izveštaju koji je podneo i izrazio zadovostvo što je, kako je rekao, sam što veliki deo akcenat stavljen na teme iz privrede i na razvoj.

Istakao je da je drugi deo Vučićevog govora veoma važan i da se odnosi na dijalog, pregovore, budućnost, i na sve uži prostor da se taktizira i ima manevra uz ocenu da se državni vrh približava da mora imati neke jasne stavove kroz dijalog i donositi određene odluke.

Zukorlić je rekao da se u Skupštini danas čulo šta se neće, ali da mora da se precizira i odluči šta se hoće i ukazao da će predsednik i njegov tim morati, ma kakvu podršku dobili u Skupštini, da povlače poteze kao na velikim partijmaa šaha i velikim utakmicama i da ne može reći ne znam šta će poslanici reći po ovom pitanju.

Zukorlić je ukazao da treba dati podršku predsedniku pregovoračckom timu na čelu sa predsednikom Vucicćem da traži najbolje rešenje i dodao da mu je drago da okviri nisu kruti, izključivi, jer se sa takvim zahtevima, kaže, nema pregovora.

”Moja sugestija da se izbaci konačno rešenje koja su svojstveta totalitarnim, mi treba da tražimo održivo rešneje i to treba da bude okvir koji ostvlja mogućnost da se dođe do tačke koja je prihvatljiva. Ako tražite održivo rešenje onda imate prostora da tražite kompromis”, rekao je Zukorlić.

Pregovori zavise od dva faktora, jedna je sposobnost pregovarača i dodao da je to više od veštine, neka vrsta umetnosti jer su to trenuci u kojima se u nijansama preokrene situacija za pregovaračkim stolom.

Drugi faktor je baza, a to su Skupština i ceo srpski narod, rekao je Zukorlić i istakao da je važno kako se baza odnosi prema pregovaraču, odnosno, da li će da mu veže ili odveže ruke i noge.

”Mi smo danas ovde u prilici da sugerišemo narodu da li predsedniku Republiku raširiti krila da može da traži najbolja rešenja u veoma delikatnom i nimalo jednostavnom izazovu. Dizlaganja predstavnika poslaničkih grupa bi trebalo da idu u tom smeru”, rekao je Zukorlić.

Kazao je da kao pripadnik zajednice bošnjačkog naroda po pitanju KiM ima visoku pažnju zbog relativno brojne zajednice bošnjačkog narodu na kim koja trazi mesto u tim novim okolnostima i kojima nije lako da očuvaju svoj jezik, kulturu i posebnosti i zato nam je važno kako će se odvijati sve okolnosti na KiM.

indeksonline.rs/Tanjug